Alweer een jaar in Kapuna

We zijn alweer een jaar in PNG; 4 December 2015 vlogen we en er is alweer een jaar voorbij.

Wijnand en ik geven eens per week sport aan de kinderen uit groep 5 en 7. Deze maand was gymnastiek aan de beurt. De eerste les hadden we een beetje geoefend met koprol en handstand. Ik dacht dat ze dat zo zouden doen, maar dat bleek lastiger dan gedacht. De meeste kinderen hadden nog nooit een koprol gemaakt… En ik maar denken dat elk kind dat als vanzelfsprekend wel zou kunnen. De lessen die volgden hebben we een acrogymnastisch stuk geoefend wat de kinderen hebben opgevoerd op hun laatste schooldag. Wat een spektakel was dat! Van handstand op elkaar tot flikflak over iemand heen tot een grote menselijke piramide…. De meeste mensen hadden nog nooit zoiets gezien. Zelfs volwassenen kwamen naar ons toe of we hun ook zoiets konden leren.

De zomervakantie is begonnen! De kinderen hebben vakantie, veel staff leden gaan naar hun dorpen voor kerst en oud en nieuw. Rustig dus in Kapuna.

Deze week zijn er twee dames in het dorp die een verloskunde cursus geven voor alle Community Health Workers en nursus uit de hele regio. De eerste dag is nu voorbij en het lijkt een hele nuttige week te worden. Ik worstel hier nog regelmatig met hoe sommige dingen op verloskundig gebied geregeld zijn en krijg hier niet veel support voor verandering. Deze dames delen gelukkig op de meeste vlakken dezelfde mening, dus misschien gaat er wel wat verandering komen…

Nog twee weken en dan komen mijn zusje en zwager! Daar hebben we weer heel veel zin in, we gaan samen ook weer een weekje op vakantie!

Afgelopen week kwam er een vrouw binnen met een vier dagen oud kindje. Ze was in de village bevallen, maar de baby wilde niet veel drinken en had nog niet geplast en niet gepoept. Toen de baby gewogen werd bleek ze 1 kg te zijn. Wat een wonder dat zo’n klein kindje het zonder enige ondersteuning overleefd heeft! Hier aangekomen heeft ze meteen een sonde gekregen waarover ze nu gevoed wordt. Ondanks dat we hier niet de faciliteiten hebben om zulke kleine kindjes op te vangen, maakt het kleine meisje het naar omstandigheden goed.

Afgelopen week kregen we het superleuke nieuws dat de beide kerken van onze ouders de bouw van ons lab willen sponsoren! Wat een goed nieuws. Ons lab is momenteel een hele kleine aanbouw op de veranda van het ziekenhuis waar je je amper om kunt draaien. Omdat het personeel steeds meer getraind is om in het lab te werken was het dan ook hoognodig tijd om een fatsoenlijk gebouw neer te zetten. Vanmorgen hebben we een tekening gemaakt van hoe het er volgens ons uit moet zien en in februari wordt gestart met de bouw!

Afgelopen weekend hebben we een zandbak voor Vika geklust. We worden steeds beter in timmerwerk. De zandbak is dan ook een solide prima uitziende bak geworden. Langzaam maar zeker leren we het wel… Naast een schommel nu ook zand onder het huis. Het concept zandbak snapte Vika in het begin nog niet helemaal. Hoewel ze spelen op het strand geweldig vindt moest ze nu wel even nadenken waarom het ook weer leuk was in het zand te zitten…

Het droge seizoen is hier weer begonnen en het wordt hier weer heel warm….

Voor de fanatiekelingen: zie de nieuwsbrief Wame news op onze facebook.

Tot over twee weken!

Elize Mulder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »