Bericht vanuit de jungle

Het nieuwbouw project verloopt goed! Ondertussen zijn er een aantal gebouwen al klaar en zijn er een heel aantal gebouwen in aanbouw.

  • De outpatient department is in gebruik! Het gebouw is nog niet helemaal klaar. Het moet bijvoorbeeld nog geverfd worden. Maar aangezien de rest van het bouwmateriaal er op dit moment nog niet is kunnen we het gebouw al wel gebruiken. En wat een verbeteringen merken we nu al op! Heerlijk om een patient te kunnen zien in een privé kamer met een onderzoeksbed. We hoeven niet meer naar de andere kant van het ziekenhuis te lopen om een buik te onderzoeken. Dat maakt het werk een stukje makkelijker.
  • De antenatal ward en de nutrition unit zijn al een tijdje klaar en worden met veel plezier door het personeel en de patiënten gebruikt. Iedereen is nog steeds vol lof over de nieuwe gebouwen.
  • De kinderafdeling is halverwege. Het team is momenteel bezig met de framing. En het lijkt weer een prachtig gebouw te worden!
  • De volwassen afdeling wordt ondertussen ook gebouwd. Het team is weken bezig geweest in de modder om de palen in de grond te krijgen. Dat deel is nu bijna gedaan. En dan kan ook aan de framing begonnen worden.
  • Het bouwteam is deze week begonnen met de fundering van de bevalkamers. We krijgen 2 privé bevalkamers in het nieuwe ziekenhuis! Ook dit gaat een grote verbetering worden. In de kamers zullen zelfs een toilet en douche zijn!
  • De workshop is bijna bijna klaar. De laatste dragers gaan er deze week op en dan kan het dak afgemaakt worden. Dan moeten alleen nog de muren er in en de workshop is klaar! De workshop is gesponsord van Nederlands geld (Wilde Ganzen, Van Werven, Hofstee Stichting & Stichting Onesimus) en een hele grote verbetering voor Kapuna. Met name nu we met zo’n groot bouw project bezig zijn. De ene helft van de workshop is al maanden in gebruik en iedereen is er erg positief over. Er is veel ruimte, het is niet te warm en het materiaal kan veilig opgeslagen worden. Deze workshop zal ook in de toekomst bij nieuwe projecten zeker heel goed van toepassing komen!
  • Er worden overal in Kapuna nieuwe bredere paden aangelegd. Heel erg fijn, want dat betekent dat we niet steeds met onze voeten in de modder staan om tegenliggers erlangs te laten. Patiënten en personeel zijn allemaal erg blij met de paden.
  • Vorige week hadden we bezoek uit de highlands. Een andere missionary organisatie helpt ons met de voorbereidingen op de zonne-energie. Een deel van het grote project waarvan de implementatie in februari zal beginnen. Het plan ziet er nog steeds heel strak uit, dus het lijkt allemaal gewoon te gebeuren! Nog een paar maanden en het ziekenhuis heeft 24/7 power! Hoera!

Bekijk hier een uitgebreide fotoreportage van wat er de afgelopen maanden allemaal in Kapuna is gebeurd »

Als onderdeel van het grote project zijn we ook bezig met een women empowerment project. Met een team uit Kapuna proberen we een grote outreach te regelen waarin we een heel aantal dorpen aandoen om hen wakker te schudden en meer informatie te geven over gender equality, (domestic) violence, abuse en een heel aantal andere onderwerpen.

Deze week hebben we een training gehad over deze onderwerpen. Politie en andere leiders uit de omliggende dorpen zijn opgehaald om ook met hen deze onderwerpen door te spreken. Omdat de oplossing niet altijd ligt in law and order, dat is erg disfunctioneel in onze regio, proberen we ook met oplossingen te komen hoe dorpen zelf hun eigen problemen op kunnen lossen. Het hele project moest helemaal van scratch af aan opgezet worden, maar steeds wordt het duidelijker wat de problemen in de regio zijn en hoe we het kunnen adresseren. We hopen heel erg dat dit een succesvol project onderdeel gaat worden. Onderwerpen die aangesneden zullen worden zijn: gender equality, geweld, zwangerschap, seksualiteit, financiën, huwelijk, opvoeding, substance abuse etc. Een hele variëteit aan onderwerpen die allemaal met elkaar te maken hebben en met elkaar de gender inequality veroorzaken. Een erg interessant project om bij betrokken te zijn. Waar we in het begin dit project met name zelf trokken hebben we nu een goed en enthousiast team staan die dit werk verder gaat dragen.

Afgelopen week kwam de boot weer aan in Kapuna met alle spullen. Terwijl we voordat dit project begon maandelijks een load van 30 ton binnen kregen, kregen we deze maand meer dan 200 ton binnen. Ondertussen is het een hele uitdaging de boot leeg te krijgen. Er loopt zo’n 100 man rond gedurende een aantal dagen om alle zakken cement, stalen palen, winkelvoorraad etc allemaal binnen te krijgen. De offloading pontoon is een ware uitkomst in dit geheel.
Op deze boot zat een speciale container. Een 40ft container vol met medisch equipment uit Nederland! Geregeld door de Merriem Foundation met heel veel hulp van onze lieve ouders die heel Nederland door hebben gecrossd om dingen te verzamelen en die een waar ziekenhuis op de boerderij konden beginnen.
21 bedden en matrassen voor het nieuwe ziekenhuis zaten in de container. Een OK bed, diathermy apparaat, een nieuwe echo, een heleboel dental equipment, rolstoelen, uniformen voor de staff en van alles meer! Wat een zegen voor Kapuna! Het nieuwe ziekenhuis heeft zoveel meer equipment dan het oude had!

Terwijl er nog zoveel gebeurt komt ons afscheid ook dichterbij. Nog 1.5 week voordat we Kapuna verlaten. We proberen hier en daar het huis op te ruimen en hebben wat tijd genomen om bij de kinderen op school te kijken. Verder zijn onze directe collega’s Marshall en Valerie allebei 2 weken weg, wat ‘afronden’ moeilijk maakt. Eigenlijk zitten we nog volop in het werk terwijl we niet lang meer hebben. Gelukkig komen beide volgende week terug en hebben we nog een paar dagen om het werk echt af te ronden, de laatste dingen over te dragen en het huis in te pakken. Het is tijd om te gaan, maar het afscheid zal niet makkelijk worden. Ondertussen is Kapuna ons thuis en leeft deze gemeenschap en dit project in ons. We gaan het missen!

Wijnand Mulder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »