Bouwperikelen

De huidige workshop die binnenkort gerenoveerd zal worden.

De laatste weken zijn voorbij gevlogen en we draaien steeds meer mee in het ritme van het ziekenhuisleven. Erica loopt op werkdagen visites in één van de 4 wards om de status van de in-patients te beoordelen of is te vinden in de OPD (Out Patient Department). Hierover binnenkort meer.

Jan-Willem heeft inmiddels een overleg gehad met het Kikori management en het project team uit Kapuna. De projecten werden tot voor kort gecoördineerd vanuit Kapuna. Vanwege de afstand, moeilijkheden in de communicatie en de verschillen in de managementstructuren tussen Kapuna en Kikori hospital verliepen de lopende projecten moeizaam en langzaam, en kwamen nieuwe niet van de grond. Jan-Willem zal vanaf nu de projecten gaan coördineren, uiteraard met de hulp van het Kapuna project team. Hij heeft de afgelopen weken gebruikt om bekend te raken met de projecten en alles daarom heen. Onderdeel van deze introductie was een bezoek aan Kapuna. Het is nog wel even wennen voor iedereen dat Jan-Willem nu ook een plekje heeft op kantoor en taken overneemt die jarenlang door het management werden uitgevoerd. Enerzijds is het moeilijk om die uit handen te geven, anderzijds voelt het voor het management als een opluchting dat een deel van hun werklast wordt weggenomen en er beweging komt in de ongerealiseerde wensen.

De projecten met de meeste prioriteit zijn het afbouwen van de staff flats (extra woonruimte voor personeelsleden) en de early childhood school (voor kinderen van personeelsleden), het bouwen van nieuwe sanitaire voorzieningen voor patiënten, de renovatie van onze werkplaats, het bouwen van keukens voor familie van patiënten, het aanleggen van betrouwbaar internet, het uitvoeren van grote onderhoudswerkzaamheden en de aanschaf van medische apparatuur.

De staff flats en early childhood school zijn al voor een groot gedeelte gebouwd, maar konden door een gebrek aan materialen niet worden afgemaakt. Daarnaast zal de werkplaats worden gerenoveerd. Bouwmaterialen zijn niet verkrijgbaar in Kikori zelf. Een handvol betrouwbare en goede leveranciers in Port Moresby levert de zorgvuldig uitgekozen bouwmaterialen voor Kapuna en Kikori. Transport van deze goederen is duur en helaas komt het nog wel eens voor dat er ergens in het traject materialen verdwijnen en niet in de laatste plaats op onze eigen ziekenhuis compound. De bouwmaterialen zullen daarom in de toekomst zorgvuldig worden opgeslagen in de nieuw te bouwen opslagplaats naast de werkplaats.

Elke ward zal nieuwe toilet- en douchefaciliteiten krijgen. Hierbij is het zaak om de voorzieningen dusdanig in te richten, zodat van (onbewust) misbruik geen sprake kan zijn. Het is daadwerkelijk een opgave om patiënten te motiveren hun behoeften slechts in de daarvoor bestemde toiletten te doen, en bijvoorbeeld niet boven de kieren van de vlonderplanken of het doucheputje. Ook is het toilet geen ruimte om de was te doen of om afval te lozen.

De eerste voorbereidingen voor het realiseren van het gebouw met keukenfaciliteiten zijn getroffen en bestaan uit het schetsen van bouwtekeningen, het opstellen van een materialenlijst en het opvragen van offertes voor bouwmaterialen. De ongunstige weersomstandigheden laten zelfs van RVS en hardhout na verloop van tijd niets over, en dus worden bouwmaterialen en ontwerpen geselecteerd die min of meer opgewassen zijn tegen het weer. Plastic is in sommige gevallen een prima alternatief.

De weersinvloeden eisen ook hun tol op tal van andere plaatsen in en rondom het ziekenhuis. De overdekte vlonders die als looppaden tussen de wards zijn aangelegd en de veranda’s voor de wards zijn op een aantal plekken weggerot. Zij zullen deels of volledig vervangen worden en de overkappingen zullen verlengd worden om ze beter te beschermen in de toekomst. Diverse metalen watertanks zullen vervangen worden door plastic tanks vanwege lekkages. Gedeelten van het metalen hekwerk rond de compound zullen ook vervangen moeten worden. Op dit moment kunnen ongewenste bezoekers op diverse punten rond de compound het terrein op door de gaten in het hekwerk.

Daarnaast zijn er nog diverse projecten die later aan bod zullen komen zoals de reparatie van de generatoren en de ambulances, de uitbreiding van de faciliteiten om TB patiënten op te kunnen vangen en te kunnen behandelen, de bouw van het vrouwencentrum en de aanleg van een solar-power systeem. En naast de projecten lopen nog tal van andere zaken. Zo zijn we bezig met het zoeken naar goedkopere alternatieven voor het transport van de bouwmaterialen, het vernieuwen van contacten met allerlei goede doelen organisaties, het in kaart brengen van kleinschalige onderhoudswerkzaamheden in en rondom het ziekenhuis, het herinrichten van de organisatiestructuur rondom de bouwwerkzaamheden, etc.

Genoeg te doen dus!

kapuna-in-ontwikkeling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »