De beslissing valt vandaag…en van alles te beleven in Kapuna

 • Allereerst nieuws vanuit Nederland. Ons kleine nichtje Moïse is geboren! Hoera! Kort na de laatste blog is ze ter wereld gekomen. Wat een feest. En wat jammer dat we haar niet even kunnen knuffelen. Het is een prachtig meisje om te zien. Mogelijk zien we haar pas als ze al kan lopen. Gelukkig hebben we whatsapp en zien we geregeld een foto van haar voorbij komen.
 • Tjerk en Marle zijn op bezoek geweest. Twee weken maar liefst. Ze kwamen aan op 11 september en zijn op 24 september weer vertrokken. Ze hebben drie pogingen gedaan om uit Kapuna weg te komen. Bijna leek het erop dat ze ons team hier zouden komen versterken. Helaas voor hen zijn ze last minute toch geaccepteerd op de vlucht. Jammer voor ons, wij hadden ze graag hier gehouden 😉

 • Tjerk en Marle vielen met hun neus in de boter. Een aantal dagen na aankomst was het namelijk Independence Day. En dat betekent in Kapuna drie dagen feest! Van sport tot zang, drama en culturele dans, overal waren T&M van de partij. De grasrokken werden uit de kast getrokken en er werd volop gedanst. Het garnalen dansje was favoriet. Hierbij laat je al dansende zien hoe je de garnalen in je mand stopt, ze daarna opeet en je mond en billen afveegt. Tjerk en Marle stonden voorop in de dans en zingend kwamen ze ook behoorlijk uit de voeten. Daarnaast zat Tjerk in de jury van de spellenochtend. Dus was hij degene die beoordeelde hoe de deelnemers hun kokosnoot hadden geschraapt. Bijzonder toch, deze beoordeling door iemand die nog nooit een kokosnoot geschraapt heeft…We hebben echt hele mooie dagen samen gehad! Fijn om weer vrienden over de vloer te hebben.

 • Naast Tjerk en Marle hebben we nog twee Nederlandse gasten; Willemijn en Stefanie. Twee geneeskunde studenten die hier mee komen kijken en helpen. Heel gezellig!
 • 10 september was een bijzondere dag in Kapuna. Een appreciation day voor grandma. Grandma is de vrouw die met haar man in 1954 naar Kapuna kwam. Haar vier kinderen zijn opgegroeid in Kapuna en twee van hun (Valerie en Colin) wonen er nog steeds (/alweer). Grandma, of dokter Lynn, heeft tot in haar tachtiger jaren het ziekenhuis gerund. 10 September was een dag waarop alle lokale dorpshoofden grandma bedankten voor alles wat ze gedaan heeft. Een bijzondere dag, met bijzondere verhalen en veel herinneringen. Wat een vrouw is grandma, ze heeft zoveel betekend voor Kapuna en al haar omliggende dorpen. Iedereen in heel Gulf en zelf in een groot deel van PNG kent haar. Wat heeft zij veel nurses onderwezen, patienten behandeld, onderwijs gegeven aan dorpelingen etc. Heel haar leven heeft ze onder primitieve omstandigheden gewoond en alles heeft ze gegeven voor de mensen uit de Gulf provincie. Als iedereen zoveel kon geven als zij zou de wereld er toch prachtig uitzien…
 • Onze Duitse buurman Gerald met zijn PNG vrouw Julie hebben afgelopen week een dochter gekregen; Eliana. Alle reden voor Vika om wederom grote zus te zijn!

 • Afgelopen weekend werd ik geroepen voor 5 patienten tegelijk. Het bleken 5 mannen te zijn die gegijzeld waren geweest. Ze werden beschuldigd van sorcery en waren door andere mensen gevangen genomen en hadden een week opgesloten gezeten. Ze hadden de hele week niets te eten gehad en waren mishandeld; geslagen, gebrand en gesneden. Twee van de vijf misten een groot deel van hun oor. En andere had grote brandwonden en weer een ander had een diepe snee in zijn hand. Verder hadden ze alle vijf allerlei kleine verwondingen. Een bijzonder voorval wat we hier nog niet eerder in Kapuna hebben gehad. Dit zijn dingen die in de highlands geregeld gebeuren, maar niet hier in onze (vrij) vredelievende provincie. Als dit maar niet een voorbeeld is voor anderen…
 • We hebben recent een donatie gekregen van tandarts tools voor ons ziekenhuis. Bedankt aan al die mensen in Nederland die ons helpen via Stichting Khuska! De lokale “tandartsen” zijn heel blij met de nieuwe spullen en kunnen nu eindelijk meer dan alleen trekken…

 • Nog een week en dan zitten we voor twee weekjes op Bali met….mijn ouders!! Yes, dat is leuk! Wij hebben er allemaal heel veel zin in, even weg uit Kapuna, even een break. Vika heeft een aftel kalender. Elke dag kleurt ze een dag in. Ze weet precies wanneer we opa en oma weer gaan zien. Lova loopt de hele dag door huis te opa en oma-en. Opa, opa, opa, oma, oma ,oma horen we de hele dag. Nog een weekje en we zien elkaar weer!
 • Op 25 september, vandaag dus, wordt ons proposal eindelijk door de hoge bazen binnen Incentive Fund besproken. Eindelijk horen we of het project doorgang gaat hebben. Wat spannend. Het hele dorp is er nu al volop mee bezig. We hopen dus heel erg dat het antwoord positief zal zijn…want dat betekent een nieuw ziekenhuis!

Wijnand Mulder

1 Comment

 1. Anoniem
  25 september 2018
  Beantwoorden

  Wat leuk Elize en Wijnand om weer wat van jullie te horen .
  Nu ik hoop ook heel erg voor jullie dat het nieuwe ziekenhuis door kan gaan .
  Nu ik wens jullie heel veel plezier als papa en mama er zijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »