• gallery

Eerste week

De foto’s tonen ons huis, een gedeelte van de general ward met de kitchen area waar familieleden van patiënten kunnen koken en de OPD-ward met de boardwalk.

Om het huis te moeten delen met ratten en kakkerlakken was wel even slikken. De duizenden mieren vormen niet zo’n groot probleem, en de grappige gekko’s die als ware acrobaten met de minste moeite het plafond trotseren op jacht naar insecten, helpen ons met het vangen van de gevreesde muggen. Gelukkig kregen we van onze buren een rattenkooi. Zij hadden de kooi niet meer nodig sinds de komst van hun kat. Na één week in het gastenverblijf hebben we al twee ratten gevangen, en elke dag worden we beter in de ‘pest control’. En natuurlijk wisten we van te voren dat het leven in de jungle niet altijd over rozen gaat.

We leren het ziekenhuis, onze collega’s, de cultuur, de taal en de omgeving elke dag beter kennen omdat ons een heus introductieprogramma van meerdere weken is aangereikt. Dit programma doet per dag suggesties over activiteiten die ons helpen om stukje bij beetje in te burgeren. Vandaag staat bijvoorbeeld op de planning ‘Visit Mr. Parapa in the dispensary and see the stock. Find out about Area Medical Store and procurement and transport of medicines. What are the challenges? Which medicines are low stock now?’. Op die manier maken we beetje bij beetje kennis met alles om ons heen.

Het ziekenhuis is gelegen op een compound (omheind stuk land), 24 uur per dag bewaakt door een van de drie guards. Het ziekenhuis bestaat uit meerdere afdelingen (wards), die ieder zijn ondergebracht in hun eigen gebouw. De gebouwen zijn verbonden met een overdekte ‘board walk’. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘in-patients’ en ‘out-patients’. De ‘in-patients’ zijn de patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis, terwijl de ‘out-patients’ met hun klachten naar de ‘Out-Patient-Department’ (OPD) komen om zichzelf te laten onderzoeken. Zij volstaan met een dagbezoek aan deze polikliniek. Verder zijn er de ‘general ward’, waarin de ziekste patiënten met diverse ziektebeelden worden ondergebracht, twee ‘TBC-wards’ en een ‘Obs’ (obstetrie) ward. Verder zijn er operatiekamer, een magazijn, klein laboratorium, kantoor, meeting room, werkplaats en generator house. Op de compound staat naast het ziekenhuis, ook een twintigtal woningen waarin het personeel is ondergebracht.

Het ziekenhuis organiseert op dinsdagen, donderdagen en zondagen in de avond een fellowship waarin het personeel samenkomt in de meeting room om samen te bidden, te zingen en te getuigen. Het eerste fellowship dat we hebben meegemaakt vonden we beide erg bijzonder.

Afgelopen zondag zijn we naar de kerk geweest. Ook hier zijn er vele denominaties en dus was de keuze reuze. Toch bleek dat in bijna alle kerken de voertaal Tok Pisin is. Dus bezochten we de CLC kerk, waar slechts de liederen in Tok Pisin ten gehore worden gebracht en de rest van de dienst in het Engels. Alhoewel niemand ons kon vertellen waar de afkorting voor staat, bevat het waarschijnlijk de woorden ‘Christ(ian)’, ‘Live’ en ‘Church’. Dat de liederen werden begeleidt door een schel keyboard en de speakers een continue ruis uitbraakten, deerde ons niet. We voelden ons thuis in het midden van die gemeente.

We zijn midden in het regenseizoen aangekomen in Kikori. Dat heeft voor- en nadelen. Om te beginnen met het voordeel: het is lekker koel (25-30 °C) en dat is vooral ‘s nachts erg fijn. Het nadeel is dat het ongeveer 50% van de dag regent, en dat daardoor alles zo vochtig is, dat kleding, bedlinnen en handdoeken amper drogen waardoor een nieuwe huisgenoot vrij spel krijgt: de schimmel. En ons favoriete schoeisel op het moment zijn onze regenlaarzen.

Jullie kunnen vast goed begrijpen dat ons leven behoorlijk over de kop is gegooid, en dat we wel erg moeten wennen aan alles hier ter plaatse. Het kost ons de nodige energie om alle nieuwe indrukken te verwerken. We worden erg goed opgevangen door onze collega’s en voelen ons elke dag meer thuis. Gelukkig hoeven we in de eerste weken ook niets anders dan in te burgeren, en het introductieschema laat genoeg ruimte over voor ontspanning en rust.

kapuna-in-ontwikkeling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »