Even voorstellen...

Wij zijn Wijnand & Elize Mulder, samen met onze dochtertjes Vika en Lova. Sinds december 2015 zijn wij zelf aanwezig in Kapuna. Elize is hier werkzaam als arts, terwijl Wijnand zich bezighoudt met projectmanagement, financiën, logistiek, public relations en ontwikkeling. Wij hadden al jaren de wens om te proberen ergens in een ontwikkelingsland een verschil te kunnen maken en in Papoea Nieuw Guinea hebben we hier een uitstekende organisatie voor gevonden in Kapuna.

 

Onze roots

Wij hebben elkaar 10 jaar geleden leren kennen in Amsterdam via het roeien. Elize roeide op hoog niveau en ook Wijnand kwam aardig vooruit. Het bleek een goede match. In 2014 zijn we getrouwd en een jaartje later mochten we onze prachtige dochter Vika ontvangen! Na anderhalf jaar zijn we in juni 2017 3 maanden terug naar Nederland gekomen en hebben we onze tweede dochter Lova op de wereld mogen verwelkomen. Oorspronkelijk komt Elize uit het pittoreske Hattem en Wijnand is een boerenzoon uit Witharen. Beide uit Overijssel dus.

 

Altijd op zoek naar avontuur

Wij zijn avonturiers met een passie voor het onbekende. Zo hebben we al meerdere malen in het buitenland geleefd; van Singapore, tot Spanje, Zuid-Afrika, Bolivia en nu dus Papoea Nieuw Guinea. Het is altijd fantastisch om een nieuwe cultuur te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en te kijken of je jezelf aan het leven ter plaatse kunt aanpassen.

 

Onze kennis inzetten om anderen te helpen

Ook proberen we om echt iets voor mensen te kunnen betekenen. Wij zijn allebei gezegend met een hele fijne opvoeding en enorm veel kansen op een goed leven en we proberen ons kleine steentje bij te dragen om de kansen van anderen te verbeteren. Om die reden hebben we in 2009 in Bolivia een bibliotheek opgericht in een sloppenwijk en daarnaast gedoceerd, gewerkt met micro finance en geholpen in een kleine medische kliniek. Bij terugkomst in 2010 was wel duidelijk dat we dit in ieder geval nog een keer weer wilden doen. Elize is na haar studie geneeskunde de tropenopleiding gaan volgen en Wijnand heeft een management carrière opgebouwd bij Imtech. De combinatie van de genees- en bedrijfskundige achtergrond blijkt nu een goede te zijn om iets te bereiken in Kapuna.

 

Hoe we in PNG terecht zijn gekomen

Rond 2011 hebben we besloten dat we ons een periode van ons leven willen inzetten voor de derde wereld. Wij hebben nu nog de vrijheid en drang om dit te doen en wilden hiervan gebruik maken. Om die reden heeft Elize gekozen voor de medische tropenopleiding. Tijdens haar opleiding zijn we via Facebook in contact gekomen met Iris de Ridder, die destijds als tropenarts werkte voor onze organisatie. Zij heeft ons overtuigd hier naartoe te komen en 3 maanden later zaten we in het vliegtuig.

 

Waarom we hier zitten en wat ons doel is

Ons ideologische doel is om vooruitgang en ontwikkeling te brengen aan de lokale bevolking van de Gulf Province. We proberen te werken aan de gezondheidszorg, leefomstandigheden en indien mogelijk onderwijs in de regio. Gulf province is wereldwijd een erg achtergesteld gebied met erbarmelijk onderwijs, gelimiteerde gezondheidszorg en nauwelijks ontwikkeling. Wij proberen daarin onze bijdrage te leveren. Daarnaast houden wij persoonlijk ook van avontuur en uitdagingen en dat zijn we met deze stap zeker wel aangegaan!

 

Wijnands werkzaamheden

Wijnand houdt zich bezig met het verbeteren van de organisatorische en administratieve werkzaamheden. In ons eerste jaar hier hebben we daar een mooie stap in gemaakt (GCS is een organisatie met ongeveer 120 personeelsleden). Daarnaast houdt Wijnand zich bezig met alle contacten en contracten met onze sponsoren en partners. Tenslotte bouwt Wijnand aan de ontwikkeling van Kapuna; nu met onze Hospital Upgrade, Kapuna Solar en Water & Sanitation projecten.

 

Elize haar werkzaamheden

Elize is als arts hier samen met de andere arts Valerie eindverantwoordelijk voor het ziekenhuis. Zij overzien samen alle behandelingen van de patiënten en zijn 24 uur per dag bereikbaar/inzetbaar als er zich een noodsituatie voordoet. Het komt regelmatig voor dat 1 van beide artsen op patrol is, assisteert bij het andere ziekenhuis of om een andere reden afwezig is en dan staat Elize of Valerie er alleen voor. Naast alle klinische activiteiten werkt Elize ook volop aan verbeterplannen voor het ziekenhuis. Dit varieert tot verbeteringen in processen, in behandelingen en in de apparatuur en infrastructuur van het ziekenhuis. Tot slot houdt Elize zich bezig met allerlei opleidingstrajecten voor medisch personeel. Zo zijn er de "interns"; een groep net afgestudeerde gezondheidswerkers die een half jaar stage krijgen in het ziekenhuis. Elize doceert hen dagelijks een uur. Ook hebben we een tb (tuberculose) volunteer programma, een vhv (village health volunteer) programma en opfrissingscursussen voor gezondheidswerkers in de regio. Al met al een druk programma waar Elize zich met 100% voor inzet.

 

Het leven in de jungle

Wij leven hier een prachtig leven. We wonen in ons houten jungle huis midden in de natuur waarbij Vika alle vrijheid heeft om met talloze lokale vriendjes en vriendinnetjes buiten te spelen. We hebben weinig zorgen over westerse maatstaven en we leven intensief met de lokale gemeenschap samen. Dat deze gemeenschap christelijk is, maakt de ervaring nog mooier en intenser.

 

De top 5 grootste uitdagingen van het leven in de jungle

  • De hitte. Het is hier erg heet en vochtig waardoor je de hele dag zweet
  • De overheid en de corruptie. Veel projecten moeten samen of via de politiek en daar blijft heel wat geld aan de strijkstok hangen. Wat we helaas ook zien is dat de leraren en veel gezondheidswerkers door de overheid worden betaald. Het maakt daarbij niet uit of je aanwezig bent en echt werkt, of dat je weg bent. De betalingen gaan gewoon door. Dit maakt mensen helaas erg lui en hierdoor werken veel faciliteiten helemaal niet of niet naar behoren.
  • Onze isolatie van de buitenwereld. Gelukkig hebben we (traag en wisselvallig) satelliet internet op kantoor, maar verder is het contact met de buitenwereld beperkt.
  • Ongedierte en insecten. De mug brengt nog steeds veel ziektes over en malaria komt hier dus ook voor. Daarnaast hebben we veel ratten, slangen, wilde zwijnen en krokodillen die soms aanvallen en daar kom je niet altijd goed vanaf.
  • De PNG cultuur is natuurlijk veel langzamer dan onze. Dus als je iets gedaan wilt krijgen via de overheid of zelfs intern, kan dat soms lang duren.

 

De top 5 van dingen die ons de meeste voldoening geven in de jungle

  • De waardering die Kapuna krijgt. De organisatie is hier al 67 jaar en de lokale bevolking geeft aan dat Kapuna: "de enige plek is die hen ooit echt verder heeft geholpen" .
  • Ontwikkeling en partnerships van de organisatie. Een nieuw MOU met onze grootste sponsor Total, een contract met de overheid, samenwerking met Australian Aid. We krijgen steeds iets meer impact.
  • Het opleiden van mensen. Dit gebeurt op kantoor, in het ziekenhuis, op onze trainingsschool, op verschillende kampen, in de dorpen. Het is heel mooi om te zien als het kwartje valt en men begrijpt wat je bedoelt en kennis wordt overgedragen.
  • Gezonde mensen. We zien dat onze vaccinatieprogramma's goed werken en dat Kapuna echt een heel groot aandeel heeft in de regio aangaande gezondheid

 

Hoe ziet de toekomst van Kapuna eruit

GCS Kapuna is here to stay. Wij zullen verder blijven werken aan al onze activiteiten en proberen onze impact in de regio op onze focusgebieden te vergroten; gezondheidszorg , onderwijs en Christendom. In onze dromen bouwen we hier ook een opleidingsschool voor leraren en vergroten we onze hulp aan omringende gezondheidscentra die nu worstelen.

 

Ons avontuur in de krant

Wijnand kreeg een mail van een oud bekende uit Ommen die artikelen wilde schrijven over wat oud-Ommenaren in het buitenland aan het doen zijn. Zo doende kwam hij bij Wijnand terecht.

Lees het artikel van Vechtdal Centraal »

 

Lees onze blog

Middels deze site en onze blog willen we jullie graag een kijkje in ons leven geven en de mogelijkheid om te helpen. Elk beetje helpt, dus bedenk rustig wat je kunt doen en benader ons gerust als je vragen hebt! Vanaf het moment dat we naar Kapuna zijn verhuisd in december 2015 houden we een blog bij. Dit proberen we iedere twee weken te doen. Je kunt ons op de voet volgen. Bijvoorbeeld ook hoe de ontwikkeling in Kapuna verloopt.

 

Translate »