Happy new year 2019!

Happy New Year! 2019, wat gaat dit jaar ons allemaal brengen? Wat gaat er gebeuren in Kapuna en hoe gaan onze persoonlijke levens er dit jaar uitzien? Genoeg om over na te denken.

De vierde kerst op rij dat wij in Kapuna waren. Een bijzondere kerst deze keer, want er was Nederlands bezoek. Eerst kwamen onze vrienden Leonie en Dennis langs en meteen daarna mijn broertje Steven met zijn vriendin Marije. Erg leuk om weer bezoek te hebben, helemaal met de feestdagen!

Kerst waren mooie dagen. Eerste kerstdag was er een kerkdienst op het veld voor het ziekenhuis. Halverwege kwam de helicopter een patient afleveren, dus werd de kerkdienst even stopgezet. Daarna waren er cadeautje voor alle patiënten. Bijzonder om al hun blije gezichten te zien als ze hun pakje in ontvangst nemen. In de avond werd er gegeten met alle patiënten. De hele community kwam bij elkaar, buiten op een van de velden. Er werden kampvuurtjes gemaakt en iedereen vond een plekje om te zitten. Samen aten we het kerstmaal. Elke keer weer een bijzondere aangelegenheid.

Een van de cadeautjes die we aan patiënten gaven waren maandverband pakketten van Days for Girls. Dit zijn wasbare maandverbanden in velerlei kleuren. De dag na kerst hebben we een presentatie gegeven aan alle vrouwelijke patiënten over hoe ze dit maandverband kunnen gebruiken. Deze presentatie vertelt hoe je opgroeit van meisje tot vrouw of van jongen tot man. Waarom je menstrueert, waar babies vandaan komen etc. Een interessant onderwerp voor veel vrouwen. Na de presentatie kregen we van sommigen te horen dat ze nog nooit over dit onderwerp gesproken hadden. In veel gezinnen is er geen seksuele voorlichting en worden meisjes niet voorbereid op hun maandelijkse periode. Je moet er als kind zelf maar achter komen. Geen wonder dat er zoveel immoreel gedrag is op seksueel gebied toch? Als je het van je vrienden van de straat moet leren…

Met oud en nieuw organiseerden wij een fun game avond voor iedereen in Kapuna. Steven praatte de hele avond aan elkaar met zijn presentator skills en Marije en wij organiseerden de teams. Er werd veel gelachen en op een gezellige en ontspannen manier werd het jaar afgesloten. Om 12 uur was er bush vuurwerk. Dit is een hele lange bamboestok met allemaal deobussen die wordt aangestoken. Een vuur van 3 meter hoog met hier en daar een knal is het gevolg. Prachtig vuurwerk. Als je het mij vraagt zoveel mooier dan alles wat er in NL afgestoken wordt. En helemaal gratis. Om 00.15u loopt iedereen weer naar zijn huis. En onderweg naar huis is het doodstil. En is geen enkele knal of geen enkel licht te zien in de hele omgeving. Eigenlijk is het een gewone nacht zoals elke andere… maar nu zijn we 2019 ingegaan…

De afgelopen weken hebben we wat tuin projectjes opgepakt. Zo hebben we een stellage gemaakt waar de pompoenen kunnen groeien en een waar de bonen tegenop kunnen klimmen. Ook hebben we een nieuwe plek gemaakt waar kippen hun eieren kunnen leggen. En we hebben een plek gemaakt waar orchideeën kunnen groeien. Orchideeën in eigen tuin, wie wil dat nou niet…

Lova is een uitgesproken dametje. Ze is af en toe net een clown. Ze trekt gekke bekken en danst de hele dag in het rond. Ze begint de laatste tijd steeds meer te praten. De woordjes de ze kan zeggen: nana (banaan), pawpaw (papaja), anana (ananas), appel, coco (kokosnoot), pap, hap en eten. Ja….dit is waar je Lova voor wakker kan maken. Eten, eten, eten. Ze doet niets liever. ’s Ochtends als ze wakker is roept ze in het rond: “Mama, uit! Mama, uit. Eten! Coco?” En dan komt ze met de kokosnoot in haar hand ons uit bed halen. Want het eerste wat er moet gebeuren is een kokosnoot schrapen voor ontbijt. Zodra het ontbijt achter de kiezen is heeft madame het over ananas. Anana, anana, anana! Ze kan bijna een hele ananas op als we niet uitkijken. Wat een eetlust, ons kleine meiske.

Vika leert een beetje zwemmen. Ons zwembad is een halve watertank die zich vult met regenwater. Sinds een week kan ze de watertank over zwemmen zonder hulp. Ze zwemt als een hondje met haar hoofd onder water. Verwoede pogingen om haar kikker-schaar-potlood te laten doen lukken nog niet echt. Mevrouw weet heel goed hoe ze het zelf wil doen. En waarom zou je je hoofd boven water doen, onder water is ook genoeg te zien.

Ten slotte, iedereen hartelijk dank voor de gulle giften aan het einde van het jaar! Naar aanleiding van de email, is er volop actie ondernomen en zien wij hele mooie bedragen binnenkomen. Dit is een geweldig kerstcadeau voor ons, de organisatie en haar patiënten. Zowel het echo-apparaat als de workshop zijn binnen handbereik. Enorm bedankt!

Wijnand Mulder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »