• gallery

Het kernteam is compleet; bouwen maar!

Onze 2 wekelijkse blog wordt 2 maandelijks. Is er dan niets meer te vertellen? Eigenlijk gebeurt er genoeg, maar ik heb niet altijd de discipline om het op te schrijven. Daarom nu een samenvatting van de afgelopen 2 maanden.

In februari hadden we weer bezoek! Nederlands PNG bezoek dit maal. Harriëtte, Wilfred, Ruben en Micha kwamen langs. Vrienden sinds de middelbare school. De Knigge familie woont sinds 2018 ook in PNG, in Wewak om precies te zijn, waar ze voor MAF werken. Ondanks dat we al ruim een half jaar in hetzelfde land wonen waren we nog niet in de gelegenheid geweest om elkaar op te zoeken. Mede door de slechte infrastructuur is het erg lastig om van A naar B te reizen. Gelukkig is het met wat pijn en moeite nu toch gelukt en hebben wij een heerlijke week samen gehad. Omdat de Knigges bekend zijn met het land konden we alle ‘toeristische’ attracties overslaan en hadden we een hele week om bij te kletsen, een puzzel te maken en heel veel tijd samen door te brengen. Super leuk om elkaars kinderen wat beter te leren kennen en ineens zoveel tijd samen te hebben. Harriëtte heeft een leuke blog over het bezoek geschreven, zie https://deknigges.nl/op-bezoek-in-de-bush/ .

Met de mail die in december is rondgestuurd hebben we veel geld op gehaald bij familie, vrienden en kennissen. Daarbij heeft Wilde Ganzen een deel gesponsord en heeft een lokaal oliebedrijf ook geld ingelegd. Met als gevolg dat we de workshop af kunnen maken, het echo apparaat kunnen financieren en verder kunnen met het sanitaire project. Deze 3 onderdelen vallen niet onder het grote project, dus proberen we deze via andere manieren te financieren. De workshop is op dit moment voor een derde af, dus nog wel wat werk te doen. Het sanitaire project staat op dit moment op hold. We wachten op containers vanuit Australië. Zodra die binnen zijn kunnen we hier verder mee aan de slag.

Wilde Ganzen heeft een ‘nacht van de fooi’ georganiseerd. Tijdens deze fundraising worden projecten voor de volle 100% gesteund door Wilde Ganzen. Wij hebben ‘de markt’ ingestuurd. Door de nieuwbouw van het ziekenhuis moet de markt verplaats worden. Wilde Ganzen heeft ons project goedgekeurd en gaat een volledige nieuwe markt financieren! Hoera!

Het Incentive Fund project (Australische overheid geld) is in volle gang. Hieronder een samenvatting van alles wat er op dit moment gebeurt:

 • De oude zwangeren-wacht-afdeling is afgebroken. De bouw van de nieuwe afdeling gaat deze week beginnen.
 • De nieuwe nutrition unit wordt gebouwd.
 • Het eerste staff huis wordt gebouwd en is halverwege.
 • We zijn in gesprek met een aantal aannemers die interesse hebben het ziekenhuis te bouwen. Deze week komen de 4 geselecteerde aannemers in Kapuna op bezoek. Zij sturen de week daarna hun bod uit en dan is het aan ons om de beste te selecteren. Hopelijk kan er in juni/juli met de bouw van het ziekenhuis zelf gestart worden.

Zoals je kan lezen is Kapuna volop in beweging. Erg leuk om deze tijd mee te maken. Na 2 jaar proposals schrijven, donateurs zoeken en projecten plannen is nu de tijd aangebroken dat alles bij elkaar komt. Een bijzondere tijd, waarin heel Kapuna een uplift krijgt.

Om het project goed te laten draaien hadden we meer internationale vrijwilligers nodig. Gelukkig hebben we de juiste mensen gevonden!

 • Laura en Jono arriveerden een maand geleden. Laura is lerares voor de basisschool en Jono is een meubel maker.
 • Matt en Rebekka en hun 2 kids. Matt werkt als werkvoorbereider en Rebekka is verpleegkundige en gaat met verschillende verbeter projecten in het ziekenhuis werken.
 • John en Elaine arriveerden afgelopen week. John is de sitemanager en Elaine is verloskundig. Elaine gaat proberen onze maternity staff te trainen en daarnaast gaat zij helpen bij het women empowerment project waar Elize mee bezig is.
 • Marshall, Kelly en hun 4 kinderen vliegen op dit moment over Nederland heen. Zij komen uit de USA. Marshell is project manager en gaat het management van alle bouw projecten overnemen van Wijnand.

Toen we aankwamen in Kapuna was het voor mij duidelijk wat is zou gaan doen, in het ziekenhuis werken. Voor Wijnand was dat niet zo duidelijk. Hij begon met de financiën en werd al snel uitgeroepen tot financieel manager van de organisatie. Toen we met Incentive Fund begonnen werd hij ook uitgeroepen tot Project Manager en kwamen naast IF álle projecten op zijn bordje. Van communiceren met de architect en engineers tot aan transport regelen voor internationale goederen en een hele tender procedure opzetten. Daarnaast doet hij een groot deel van de communicatie binnen de organisatie en wordt hij voor van alles en nog wat management wise gevraagd. Wijnand is hier dus van alle markten thuis en doet het werk wat normaal 3 anderen zouden doen. Gelukkig is Wijnand slim kan hij goed managen (als vrouw mag je wel een beetje opscheppen over je man toch 😉 ).

Gezien de lijst van projecten steeds langer wordt met al de nieuwe financiën die binnen komen is het heel fijn dat Marshall straks de bouw projecten over kan nemen. Er blijft dan nog steeds meer dan genoeg te doen voor Wijnand, maar misschien kan hij dan van 3 fulltime posities terug naar 2, dat is fijn toch…

Wijnand Mulder

1 Comment

 1. Anoniem
  20 maart 2019
  Beantwoorden

  Wijnand Eluize.
  Mooi om de vorderingen te lezen,een heel project.
  Fijn dat er hulp bij komt.
  Succes Alie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »