Incentive Fund – het project uitgelegd

Incentive Fund – het project uitgelegd

Zoals inmiddels wel duidelijk is zijn we hier druk bezig met een groot project onder Incentive Fund. Het project waar we momenteel met man en macht aan werken in Kapuna! Hieronder een uitleg over deze fantastische kans:

 

Wat hebben we gedaan?

Een jaar geleden waren we met mijn ouders in Alotau, Milne Bay. Hier bezochten we een ziekenhuis. Dit ziekenhuis was een stuk beter onderhouden en een stuk moderner dan Kapuna. Kort daarna hadden we een gesprek met Total die aangaven dat ze ons graag wilden helpen, maar dat ze niet wisten waar te beginnen. Er moest zoveel gebeuren… Ze raadden ons aan een voorstel te schrijven hoe het ziekenhuis te verbeteren. Dit hebben we gedaan. In April dit jaar zijn we een week naar Moresby geweest om over dit voorstel te praten met Total en andere bedrijven. Total steunde ons in de plannen die we hadden en samen zijn we toen bij Incentive Fund (IF) langs gegaan.

IF is een samenwerking tussen het ministerie van buitenlandse zaken van Australie en de PNG overheid. Het doel van IF is ontwikkelingssamenwerking in PNG. Zij waren direct heel enthousiast over de plannen die wij hadden en ze wilden daarbij graag een project in onze provincie steunen. Ze raadden ons aan om snel met het voorlopige voorstel te komen.

De eerste week van mei moest het voorlopige voorstel klaar zijn. Dit hield ook in dat er financiele audits gedaan moesten worden om de financiele situatie van de organisatie goed in kaart te brengen. Ook moest het land op naam van Gulf Christian Services (overkoepelende naam van Kapuna en Kikori) staan. De audits waren gelukkig zo geregeld. Het land was een stuk lastiger. Heel wat keren is Wijnand bij het ministerie van land langsgeweest om te proberen het geregeld te krijgen. Een exemption of tender was nodig zodat niemand anders aanspraak kon maken op het stuk land waarop het ziekenhuis gebouwd is. Uiteindelijk kregen we begin november pas te horen dat de exemption goedgekeurd is en het land dus definitief op onze naam komt; een doorbraak na bijna 70 jaar bestaan!
Vier maal per jaar heeft het board van IF een meeting waarin alle projecten besproken worden. Eind juni, toen we net PNG hadden verlaten, kregen we te horen dat we door waren naar het derde stadium! Twee van de vijf gehad… Terwijl wij in Nederland waren ging Kapuna door het derde stadium heen; een bezoek van IF aan Kapuna om de hele organisatie door te lichten. Gelukkig ging ook dit erg goed en iedereen had vertrouwen dat we door zouden gaan naar het vierde stadium. Zoveel vertrouwen zelfs dat Ruben (architect) al werd ingevlogen. Het vierde stadium is namelijk het definitieve voorstel. In dit voorstel moeten alle details staan van wat je van plan bent; alle bouwtekeningen, de hoeveelheden materiaal, waar je het materiaal gaat kopen, wat voor andere dingen je denkt nodig te hebben, wie het werk gaat doen en wanneer enz enz. Sinds we terug zijn (okt) zijn we volle bak bezig met het voorbereiden van het vierde stadium. En dat terwijl we afgelopen week pas te horen hebben gekregen dat we ook daadwerkelijk door zijn naar het vierde stadium! De eerste week van februari moet het voorstel af zijn. En er moet nog ontzettend veel gebeuren… Wijnand heeft er, als project manager, een intensief programma bij. Ik probeer hem hier en daar te helpen als het ziekenhuis het toelaat, aangezien ik nu ook de enige dokter ben. Al met al een leuke, intensieve tijd dus waar we veel energie van krijgen.

Gelukkig hebben we heel veel hulp van Ruben, die naast het ontwerp van het ziekenhuis ook het kantoor, klaslokaal, brandstof schuur, werkplaats etc heeft ontworpen. En hij houdt van koken, heel erg fijn!

 

Wat gaan we doen?

 • Volledige renovatie en nieuwbouw van het ziekenhuis
 • Aanschaf van medische apparatuur
 • Infrastructuur in Kapuna
  • Volledige nieuwe elektrische inrichting incl. zonne-energie en LED verlichting
  • Drijvende werf in de rivier om goederen af te laden
  • Vernieuwde watervoorziening
  • Nieuwe gebouwen (werkplaats, kantoor, huizen, school, markt)
 • Progamma’s
  • Uitgebreide patrols (bezoeken aan de dorpen) om gezondheidszorg te verlenen en heel veel educatie en onderwijs te geven (Aids, family planning, lifestyle, TB, Christendom, etc)
  • Uitgebreide gezondheids voorlichting in Kapuna
  • Workshops in Kapuna (om de positie van vrouwen, kinderen en sociaal achtergestelden te verbeteren)

Al met al een enorm project wat miljoenen gaat kosten en minimaal 2 jaar gaat duren. Nu maar hopen dat we alles op tijd af hebben en IF het goed gaat keuren.

De eerste week van februari moeten we het definitieve voorstel indienen. Als alles goed gaat krijgen we in april het definitieve akkoord en kunnen we in mei starten met de bouw!

 

Wie hebben we nodig?

Voor dit hele project hebben we vakmensen zoals Ruben nodig, op verschillende vlakken. De mensen waar we momenteel naar op zoek zijn:

Sommige van deze vacatures zijn voor een langere tijd (jaar of meer), maar voor een aantal zouden we ook al heel blij zijn als mensen een paar weken zouden kunnen komen… Dus, voel je je aangesproken of ken je potentiele kandidaten, neem contact op!

 

Bekijk alle benodigde vacatures »

Of email ons voor meer informatie »

Elize Mulder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »