Jungle business – wat doen we hier eigenlijk?

Daar ga je dan, weg van je keurige Nederlandse carrière naar een onbekende job in de tropen. Afgelopen zondag heb ik me om 00.00 uur toch even achter de oren gekrabd. HOE kwam ik hier ook alweer terecht? Welke afslag heb ik genomen? Het eerste goederentransport vanuit Port Moresby was namelijk per schip gearriveerd en moest worden afgeladen. Daar gaan we dan.

Om 20.00 uur word je geroepen, na een week vertraging is dan eindelijk de helft van onze bestelling aangekomen. Maar dan…alles staat op pallets op een groot cargoschip van Total, middenin de rivier, en dan begint het afladen…pakje voor pakje wordt opgepakt, iedereen loopt door elkaar en er is geen enkele lijn in te vinden. Doel: alles zsm van het schip af en in onze kano’s inladen waarmee we het naar het dorp kunnen brengen. We hebben haast want het wordt eb en dan kan geen kano meer naar binnen per motor en wordt het dus lopen met alle spullen. We bouwen een ketting op het schip waarbij ik aan het begin sta en de pakjes doorgeef, van hand tot hand, dit begint ergens op te lijken. Echter, na een half uur kijk ik over de railing en zie beneden op het pontoon één grote chaos van dozen, pakjes en kratten. Ai, had ik toch even moeten bedenken om de mannen instructies te geven alles netjes op te stapelen. Vervolgens blijkt ook nog één van de motoren van de kano’s kapot te zijn, dus vaart er nog maar eentje op en neer. Dit schiet totaal niet op. Als je er dan ook nog eens achterkomt dat het tij is gedaald en we dus niet meer bij ons dorp kunnen komen met de boot wordt het helemaal spannend. Dat betekent dat we tot aan de jetty kunnen en vanaf daar met kruiwagens alles naar het dorp rijden. In totaal zijn we zo’n 6 uur bezig geweest met het afladen van 9 pallets…dan vraag je je toch even af wat er is gebeurd; Ik had toch een keurige Nederlandse baan, sta ik hier nu te zweten op een pontoon midden op een rivier in de jungle? Dit moet beter en anders kunnen…

Oké, dan even een uitleg van mijn algemene rol hier. Naast mijn taak als huis- en tuinman zet ik me ook in voor de organisatie. Ik zal eerst even uitleggen wat deze organisatie allemaal inhoudt:

Het meeste spreekt voor zich. In totaal zijn er drie ziekenhuizen in deze provincie (Gulf province) en wij besturen er daar twee van. Kikori ligt op 5 uur varen en zullen we over twee weekjes bezoeken. Elize als arts en ik voor kantoordingen. Wij wonen en werken in Kapuna en dat is dus ook het hospital wat Elize nu runt als arts. De ziekenhuizen staan ook in omringende regio’s goed bekend en daarom zien we een grote aanloop van mensen uit de highlands naar met name Kikori sinds daar een weg is aangelegd. Er zijn momenteel ook plannen om een weg te bouwen in de richting van Kapuna, maar dat gaat nog wel een decennium duren.

Naast de twee ziekenhuizen is er een derde hoofdactiviteit en dat is het opleidingscentrum. Elk jaar melden zich +/- 600 studenten aan waarvan er 30 worden toegelaten tot de Community Health Workers (CHW) opleiding. De studenten worden veelal opgeleid om terug te keren naar hun eigen village om daar enige vorm van healthcare te kunnen geven. Kapuna CHW staat nationaal heel hoog aangeschreven en daarom komen studenten vanuit het hele land om hier de opleiding te volgen. De opleiding duurt twee jaar met daarna een half jaar stage.

Verder hebben we hier een basic shop om de staff, studenten en patienten van de nodige proviand en brandstof te voorzien. Ook is er een school voor 4-16 jarigen met momenteel +/- 70 leerlingen. Deze school is nog niet geregistreerd maar wel erg populair. Het probleem van veel omringende scholen is dat de leerkrachten ambtenaar zijn en keurig elke twee weken een vast salaris uitgekeerd krijgen, of ze nu komen opdagen of niet…veel scholen zijn dus totaal niet effectief. We kwamen pas een jongetje tegen die al vijf jaar naar school ging en zijn eigen naam nog niet kon schrijven…

De kerk is eveneens een grote activiteit van de organisatie. Zowel in het dorp zijn er veel activiteiten van de kerk en er wordt regelmatig een outreach gedaan om mensen te vertellen over God en zijn wonderen. PNG is een land van enorm veel spiritualiteit, daar schrijven we vast nog weleens over, soms angstaanjagend, soms bewonderenswaardig mooi.

Tenslotte zijn er de projecten die we draaien, dit kan varieren van medische outreaches, voorlichting over TB, Aids of sexual violence tot het assisteren bij het bouwen van scholen/health posts. Twee recente grote projecten zijn het plaatsen van composttoiletten, zodat niet alle ontlasting tussen de vuile was komt of zelfs in het drinkwater en het plaatsen van watertanks in veel omringende dorpen. Dit laatste project werd gefinancierd door de EU en is indrukwekkend om te zien. Er is nu volop toegang tot schoon drinkwater doordat het regenwater wordt opgevangen.

De organisatie houdt zich dus met van alles bezig en daar meng ik me volop in. De eerste taak is om het financiele overzicht te verkrijgen. Dat is momenteel nogal een uitdaging, maar we maken mooie stappen. Operationeel krijgen we de touwtjes redelijk aan elkaar geknoopt, geld voor extra projecten is er niet dus dat wordt dan opgehaald. Ook ben ik contactpersoon voor Total (oliemaatschappij). Total is nieuw in de regio en wij willen graag dat ze alle logistiek voor ons verzorgen, zowel van mensen als van goederen.

Ik vat mijn werkzaamheden dus samen als finance, logistiek en operatie, aangezien ik ook nog eea in de workshop help.

En daarnaast heb ik heerlijk tijd met Vika en ben ik een aardig actieve tuinier geworden. De dag start vaak met een rondje door de tuin om te kijken hoe alles groeit; watermeloen, ananas, banaan, papaya, pompoen, courgette, aubergine, bonen, zoete aardappel, basicilum, munt, tomaat, cassave, mais, pinda’s. En dan hebben we nog de moeizame Nederlandse projectjes zoals broccoli, boerenkool, sla, spinazie, wortel, die hebben veel aandacht nodig hier!

That’s business life in the jungle!

 

Elize Mulder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »