• gallery

Jut naar de kapper

Degene die ons langer volgen kennen Jut en Jul misschien nog wel. Jut en Jul kwamen afgelopen week weer in actie. Jut houdt niet van ratten. Jul maakt zich er niet zo druk om. Jut schrok wakker in de nacht omdat iemand aan zijn haar zat. ‘Jul, zat jij aan mijn haar?’ ‘Nee Jut, ik slaap!’ Jut schijnt het licht rond in de klamboe en ziet twee ratten wegstuiven… ‘Jul, er zat een rat op mijn hoofd!’ De boze droom van Jut was waarheid geworden. Een rat op z’n hoofd. Terwijl Jul in de taakverdeling van het huis heeft voor de rattenvallen te zorgen kwam Jut nu ineens ook in actie. Rattengif werd geregeld en alle vallen stonden op scherp de dag daarna. Met goed resultaat want 5 ratten werden meester gemaakt. De nacht na het incident moest en zou de klamboe aan alle kanten bij het matras ingestopt worden, onder luid protest van Jul. Maar er was geen discussie mogelijk, Jut was onvermurwbaar.

Afgelopen week ging ik een dagje op pad naar Orokolo. Orokolo ligt vlak buiten Kapuna catchment, wat betekent dat mensen voor gezondheidszorg naar het health center in Orokolo gaan. Orokolo ligt aan zee, aan een prachtig strand. Het is een bijzondere combinatie van zee- en dorpsleven. De mensen leven van vis en kokosnoten en zijn het grootste deel van de dag op het strand te vinden. Wij ging op bezoek bij het health center. Het health center is 15 jaar geleden gebouwd en ziet er momenteel meer uit als een ruïne dan een faciliteit wat nu nog steeds dienst levert. Naast het geruïneerde gebouw staat een nieuwer gebouw. Dit gebouw is een aantal jaar geleden gebouwd door de open member (overheidspersoon). Omdat de open member de bouwvakkers niet heeft betaald (volgens de locals) is er een dispuut in het dorp en heeft men besloten het nieuwe gebouw niet te gebruiken. Dit gebouw staat dus ongebruikt al jaren naast zijn oude soortgenoot dat op instorten staat. Het lijkt er niet op dat het nieuwe gebouw ooit gebruikt gaat worden. Volgens de medewerkers is de staat van het gebouw nu al niet meer goed door de termieten die erin wonen. Soms kan ik de gedachtegang van de mensen hier nog steeds niet goed volgen. Afijn, het dispuut kunnen wij niet oplossen, dus raadde ik het team aan in ieder geval het gras te kappen en eens wat bloemen te planten rondom de ruïne. Dat staat toch leuker als je aankomt…

Op de weg terug van Orokolo naar Kapuna vertelde een van onze medewerkers die mee was dat er een paar dagen geleden iets vreemds was gebeurd in Orokolo. Een van de mannen was gaan vissen in de nacht. De volgende ochtend vonden zijn dorpsgenoten zijn zaklamp in het water. Na een zoektocht vonden ze zijn hoofd. Keurig afgesneden van zijn lichaam. Dit is mensenwerk en niet het werk van een krokodil werd geconcludeerd. Het lichaam werd niet gevonden. Dit kan maar een ding betekenen; tovenarij.

Er wordt in de meeste dorpen nog steeds aan tovenarij gedaan. Mensen staan in contact met geesten en roepen deze op voor advies. Zo gaan zieke mensen naar tovenaars om beter te worden. De tovenaar doet zijn kunsten en verwijdert dan bijvoorbeeld een virtuele steen uit iemands buik of borst. Vervolgens stuurt hij de persoon naar Kapuna voor medicijnen, want zijn actie heeft een wond veroorzaak in iemands lichaam. Op zich positief, want deze mensen komen wel naar Kapuna voor behandeling. De negatieve kant is dat mensen nog steeds geloven dat de tovenaar ze beter heeft gemaakt. Naast mensen beter maken kunnen tovenaars ook mensen ziek maken met hun vloek. Veel mensen zijn hier bang voor. Ondanks dat wij in het ziekenhuis blijven herhalen dat mensen een ziekte hebben (bijvoorbeeld TB) blijven mensen zelf steevast bij hun conclusie dat de tovenaar hen deze ziekte heeft gegeven. Er vindt dus regelmatig revanche plaats in de dorpen nadat iemand is overleden. De verdachte tovenaar wordt dan een kopje kleiner gemaakt.

De medewerker die mij vertelde over de moord in Orokolo vertelde mij ook dat deze moord waarschijnlijk is gepleegd omdat de tovenaars het lichaam op willen eten. Volgens haar gebeurt kannibalisme nog steeds, met name door tovenaars. Haar schoonvader was een tovenaar en volgens haar ging hij geregeld met zijn tovenaarsvrienden in de nacht de jungle in met pannen en eetgerei om het mensenvlees te prepareren. Een bizarre gedachte dat kannibalisme nog steeds gepraktiseerd wordt. Helaas is onze medewerker niet de eerste persoon die zegt dat deze praktijken nog steeds beoefend worden.

Afgelopen week zijn er weer een groep studenten geslaagd als gezondheidswerkers. Al deze studenten beginnen nu aan hun 6 maanden stage in het ziekenhuis. Dat betekent dat er werk aan de winkel is voor de dokters. Er moet veel supervisie plaatsvinden en daarnaast zijn de nodige uren ingescheduled om les te geven.

Afgelopen week is de hospital upgrade ook officieel begonnen! De papieren zijn getekend en de bouw van het eerste huis is begonnen. De bouw van het ziekenhuis zelf laat nog even op zich wachten aangezien we daarvoor een aannemer nodig hebben.

Afgelopen jaar hebben een aantal mensen geld gedoneerd voor een speeltuin in Kapuna. Op de basisschool in Dedemsvaast brachten kinderen maandenlang geld naar school voor onze speeltuin. Het goede nieuws is; de speeltuin is nu af! En het is een groot succes! Elke dag zijn er 10-20 kinderen aan het spelen. Voor iedereen in Kapuna is een speeltuin een nieuw fenomeen. Daarom hebben we laatst alle ouders aangemoedigd eens met hun kind mee te gaan naar de speeltuin, in het kader van tijd doorbrengen met je kind. Dat is iets wat er bij de meeste ouders nog niet inging. Kinderen spelen zelf, daar hoef je als ouder niet bij te zijn. Iedereen die geld op heeft gehaald en speciaal voor de kinderen uit Dedemsvaart een hele grote DANKJEWEL! Jullie hebben heel veel kinderen in Kapuna blij gemaakt.

Voor kerst hebben we een email rondgestuurd naar een heel aantal van jullie om geld op te halen voor een aantal projecten (nieuw echo apparaat, verbouwen van de werkplaats). Heel veel van jullie hebben gedoneerd. Ontzettend bedankt daarvoor!! Jullie geld zal hier goed besteed worden. 100% gaat namelijk naar de projecten, er zijn geen overhead kosten.

Onze eerste orchidee is in bloei! Prachtig!

Wijnand Mulder

2 Comments

 1. Gerda
  24 januari 2019
  Beantwoorden

  Net eo metterdaad gevolgd over kannibalisme in Papua. Blijkt maar struisvogel te smaken.
  Bijzonder verhaal weer.

 2. Ruben
  22 februari 2019
  Beantwoorden

  Hahaha, ik ben echt fan van die Jut en Jul verhalen! Altijd weer hilarisch!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »