Kikori life

Na een radiostilte van een paar maanden eindelijk weer een blog van ons. Er is weer een hoop gebeurd!

Onze laatste blog schreven we tussen onze beide verjaardagen in vlak voor oud & nieuw. Oudejaarsdag werd volledig in stijl gevierd met een mumu: PNG slowcooking. Een heel varken, zoete aardappelen en kumu (boombladeren) werden in bananenbladeren in een gat in de grond gestopt met daarop voorverwarmde stenen. De gloeiend hete stenen werden vervolgens ook weer afgedekt waardoor de warmte het voedsel langzaam gaarde. ’s Avonds was er een groot feest voor alle collega’s en hun families. Ook werden er persoonlijke cadeautjes uitgewisseld tussen collega’s. Als afsluiter was er om 12 uur een knalfestijn van alle spuitbussen en flessen die een jaar lang zorgvuldig waren opgespaard door iedereen. Deze werden allemaal aan een lange stok geknoopt die zich boven een brandstapel bevond. Knalvuurwerk!

Begin januari zijn we op vakantie geweest naar Madang aan de noordkust van PNG. Via SIL (Wycliffe) konden we in één ochtend van Kikori naar Madang vliegen. Daar hebben we genoten van een fijne zeebries, lekker eten en ook hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om onze PADI (duikbrevet) te halen. Er ging een compleet nieuwe wereld voor ons open. De meeste duiken waren naar scheeps- of vliegtuigwrakken. Een ideale bodem voor koraal. PNG heeft een prachtige onderwaterwereld.

Na terugkomst zijn we weer met een frisse blik en goede moed aan de slag gegaan. Voor Jan-Willem betekende dat aan de slag met de tweede ronde COVID-19 awareness patrols. Met een grote donatie van de Australische overheid reiken we uit naar de dorpen in onze provincie waar we vertellen over COVID-19 en uitleg geven over de preventiemaatregelen die genomen kunnen worden. Naast deze campagne bieden we ook reguliere zorg aan in de vorm van kindervaccinaties, family planning, malaria screening, mondzorg, TBC checks en follow up, outpatient screening, etc. Het continueren van de reguliere zorg is extra belangrijk gebleken in deze periode van COVID-19. Waar de overheid in samenwerking met de grote olie- en houtkapbedrijven deze zorg normaal gesproken voor haar rekening neemt, is dit sinds de opkomst van COVID-19 volledig verwaarloosd. De overheid gebruikt al haar geld voor de bestrijding van COVID-19 en de bedrijven zijn op non-actief gesteld waardoor ook hun financiële steun per direct is stopgezet. Op wekelijkse basis varen in zowel Kapuna als Kikori onze bootjes richting de uithoeken van onze provincie. Dit zijn behoorlijk pittige patrols, zelfs voor onze doorgewinterde collega’s die uit deze regio komen. We zijn inmiddels begonnen aan onze tweede ronde, wat betekent dat we alle dorpen nogmaals bezoeken. Een behoorlijke logistieke klus om dit alles te coördineren en te stroomlijnen.

Naast de coördinatie van patrols gaan de projecten gewoon door. Er zijn inmiddels twee gloednieuwe personeelswoningen opgeleverd. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de afronding van de laatste twee. Alle water tanks zijn geplaatst waarover we in de laatste blog schreven. De toilet- en doucheruimtes in het ziekenhuis zijn inmiddels opgeleverd en een gedeelte van de elektra in het ziekenhuis is vernieuwd.

Voor Erica waren de afgelopen maanden behoorlijk pittig. Sharon, haar collega dokter, nam eind januari afscheid van de organisatie. Vanaf dat moment is Erica de enige dokter in ons ziekenhuis geweest met af en toe een beetje hulp van Valerie. Erica is in principe 24/7 oproepbaar en dat betekent drukkere dagen en nachten voor haar. Behoorlijk vermoeiend.

Daarom was het fijn om er weer even tussenuit te gaan begin maart voor Sharon’s bruiloft. Zij is in het huwelijksbootje gestapt in Mt. Hagen met haar landgenoot Andy. Samen met vier andere vrouwelijke collega’s stapten we in een MAF vliegtuigje richting Mt. Hagen. Voor één van onze collega’s de eerste keer vliegen en voor enkele van hen de eerste keer in de Highlands. En dat was best even spannend voor ze, want er gaan hier de wildste verhalen rond over de Highlands. Ze waren dan ook behoorlijk opgelucht dat het eigenlijk in niets leek op het Wilde Westen van PNG. We verbleven op de MAF compound en hebben heerlijk genoten van de lekkere groenten, de koelte en natuurlijk de bruiloft!

We gaan proberen om de komende weken wat vaker te bloggen, maar het einde van ons avontuur komt in zicht, dus veel blogs zullen er niet meer volgen. We hopen ongeveer half april weer naar Nederland terug te keren om dan nog veel meer verhalen met jullie te delen!

Tot slot: We hebben lekker veel foto’s toegevoegd van oud & nieuw, onze trips naar Madang en Mt. Hagen, maar ook van het alledaagse leven in Kikori! Heerlijk, dat snelle internet!

kapuna-in-ontwikkeling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »