Medische zaken

‘Wat is het probleem?’
‘Dokter, ik heb een zere rug.’
‘Wanneer is dat begonnen?’
‘Twee weken geleden.’
‘Hoe is dat begonnen?’
‘Ik werd geslagen met een stok, door mijn neef.’
‘Wanneer was dat?’
‘Een jaar geleden.’
‘Maar de klachten zijn toch twee weken geleden begonnen?’
‘Ja.’

Klachten uitvragen aan een patiënt is soms best een uitdaging, zo ook hier in Kikori. Taal speelt hierin een belangrijke rol. Hoewel de voertaal onder de stafleden in het ziekenhuis engels is, spreken veel patiënten alleen hun lokale taal en Tok Pisin (veel gesproken taal in heel PNG). Gelukkig zijn er vaak familieleden die wel een woordje Engels spreken en kunnen vertalen. Hoewel vertalen.. Eigenlijk worden al mijn vragen beantwoord door het familielid zonder dat de patiënt ook maar een woord gezegd heeft. Of wordt een lang verhaal van de patient door één van de stafleden vertaalt in 2 woorden. Daardoor is er nog wel eens wat miscommunicatie over en weer.

Gelukkig is Tok Pisin redelijk makkelijk te leren, omdat het verwant is aan het engels. Eén van de stagiaires hier helpt ons met het leren ervan en zo lukt het me om steeds meer vragen in Tok Pisin te stellen.

Een andere complexe factor bij het uitvragen van klachten, wordt al geïllustreerd door het voorbeeld hierboven. Er worden soms onlogische oorzaak-gevolgd relaties gelegd, en samen met een slecht gevoel voor tijd levert dat soms de meest bijzondere antwoorden op.
Zo weten de meeste 40+-ers hun exacte leeftijd niet. Als het een beetje mee zit, weten patiënten wel hoe oud ze waren op het moment dat PNG onafhankelijk werd in 1975 zodat we met een rekensommetje toch achter de leeftijd kunnen komen.

Iets anders dat geïllustreerd wordt door het voorbeeld hierboven: geweld is hier vrij normaal. Na ongeveer 5 weken in het ziekenhuis, kan ik het aantal patiënten dat ik heb gezien met een letsel als gevolg van huiselijk geweld niet meer op 2 handen tellen. De meest voorkomende letsels zijn snijwonden door een bush-knife of bijl en botbreuken door dat er op één van de botten is geslagen met een stok of staaf. Er is binnen het ziekenhuis veel aandacht voor geweld, ruzies en relatieproblemen van patiënten. Verpleegkundigen nemen de tijd om patiënten te bemoedigen en naar een oplossing te zoeken. Samen zoeken ze ook naar manieren om geweld tegen vrouwen terug te dringen en vrouwen te ondersteunen (zie ook onze pagina over vrouwencentrum!)

Een ander groot probleem in heel PNG is Tuberculose (TB). Twee van de vier afdelingen in het ziekenhuis zijn TB afdelingen; één voor long TB en één voor overige vormen van TB. De TB bacterie verspreid zich door de lucht en aangezien in veel gevallen veel gezinsleden in een kleine, afgesloten ruimte met elkaar leven verspreid TB zich gemakkelijk. Om verschillende redenen komen mensen niet naar het ziekenhuis voor behandeling of is het maar de vraag of ze hun lange behandeling (6-9 maanden) volbrengen. Helaas komt de resistente vorm van TB steeds meer voor in deze regio, die alleen behandeld kan worden met een ingewikkelde, langdurige en dure behandeling.

De overige twee afdelingen zijn de verloskunde afdeling en de algemene afdeling. Op de algemene afdeling zijn 20 bedden.. Hier liggen onder andere patiënten met botbreuken, meestal als gevolg van ruzie of rugby. We hebben hier niet de mogelijkheid om deze breuken te opereren, dus deze patiënten krijgen gips. De kwaliteit van het gips is niet altijd even best, dus het is een behoorlijke uitdaging om een goed gips aan te leggen. Na soms meerdere repositories van het bot en vernieuwingen en verstevigingen van het gips, is het dan wel heel bevredigend om iemand met een mooi gips naar huis te laten gaan! Verder liggen op deze afdelingen patiënten met longontsteking, uitdroging, TB verdenking (in isolatie uiteraard)en patiënten met abcessen. Ik zal jullie niet vermoeien met de grootte van de abcessen die ik tot nu toe heb gezien en de hoeveelheden pus die er uit kunnen komen, voor het geval je nu net je ontbijt zit te eten;)

Al met al genoeg te doen hier, ontzettend veel te leren en ontzettend interessant werk! Ik zal zo af en toe proberen een blog te plaatsen met wat interessante casussen en wat meer informatie over de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis ????

kapuna-in-ontwikkeling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »