Papoea Nieuw Guinea, een ongerept, onderontwikkeld en divers land vol tropisch regenwoud, duizend verschillende bevolkingsgroepen en bruut geweld.

Naast het uitgestrekte tropische regenwoud, kronkelende rivieren en duizenden verschillende bevolkingsgroepen die Papoea-Nieuw-Guinea (PNG) rijk is, zijn huiselijk-, seksueel- en stamgeweld grote problemen. Maar liefst 90% van de vrouwen en 60% van de meisjes onder de 15 jaar is seksueel misbruikt. Deskundige, gespecialiseerde medische hulp en duurzame patiëntenzorg zijn hard nodig in dit onderontwikkelde land.

Vast in een cyclus van geweld

PNG is een land dat bestaat uit grote en kleine eilanden, dichte tropische regenwouden, ruig berglandschap, veel rivieren, weinig wegen en beperkte economische stabiliteit. Veel inwoners hebben niet of nauwelijks toegang tot goede medische zorg. Slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld, veelal vrouwen en kinderen, krijgen daarom vaak niet de hulp die zij nodig hebben. Door gaten en tekortkomingen in de hulpsystemen zitten zij gevangen in een cyclus van geweld. Ondanks het geweld is de bevolking toch erg vriendelijk en gastvrij. Het geweld zit diep geworteld in de cultuur.

%90
van de vrouwelijke bevolking is seksueel misbruikt
39
X meer kans dan in Nederland dat de moeder sterft bij de bevalling
%18
heeft toegang tot schoon sanitair

Ongerept en moeilijk begaanbaar

Nieuw-Guinea is na Groenland het grootste eiland ter wereld en met bergen tot wel 5.000 meter het hoogste tropische eiland ter wereld. Papoea Nieuw-Guinea (PNG) beslaat het oostelijke deel van het eiland. PNG is het laatste land dat ontdekt is door de westerse beschaving en is mede door haar moeilijke toegankelijkheid erg ongerept en onontwikkeld. Het is daarom moeilijk en vooral duur om normaal in het land te reizen.

PNG is divers

Papoea Nieuw-Guinea staat bekend om zijn diversiteit. Er komen wel duizend verschillende bevolkingsgroepen voor, die ieder hun eigen taal, tradities en kledingdracht hebben. De bevolking is vriendelijk en gastvrij. Het land is voor een groot deel bedekt met dichtbegroeid regenwoud, dat door een groot aantal rivieren wordt doorkruist. Het land is uniek in de wereld wat betreft flora en fauna en heeft een grote variëteit aan planten en dieren. Zo komen er ongeveer 250 soorten kleine zoogdieren (voornamelijk vogels) en maar liefst 12.000 verschillende plantensoorten voor.

image
image

Gulf Provincie, een vergeten provincie

Kapuna ligt in de Gulf Provincie. Een erg moeilijk te bereiken provincie. Doordat het vrijwel voor 100% bestaat uit moeras met brede modderrivieren zijn er geen wegen. Daarom is het moeilijk om lange afstanden af te leggen. Dit maakt een gedegen medische hulpverlening moeizaam. Ook vanuit de corrupte overheid blijft er vaak weinig geld over voor de Gulf Provincie en dus ook Kapuna. Lees meer over Kapuna.

Wil je meer lezen over Papoea Nieuw Guinea, bekijk dan bijvoorbeeld de Wikipedia pagina.

Translate »