HUIDIGE SITUATIE

Bijna dagelijks zien wij slachtoffers van huiselijk geweld op onze eerste hulp binnen komen. Dronken mannen die hun vrouwen volledig in elkaar hebben geslagen en jonge meisjes die door een ‘kennis’ regelmatig worden verkracht.

Papua Nieuw Guinea kent de hoogste geweldscijfers tegen vrouwen in de wereld. Ook in Kikori is huiselijk en sekueel geweld aan de orde van dag. Vrouwen hebben veel minder toegang tot onderwijs en persoonlijke ontwikkeling waardoor ze een afhankelijke positie hebben en moeilijk uit de geweldsspiraal kunnen ontsnappen. Momenteel is er in Kikori geen enkele voorziening ter emancipatie van deze vrouwen. Er is niet eens een rechtbank die plegers van geweld veroordeeld.

Gelukkig zijn er momenteel veranderingen voelbaar. Er zijn momenteel enkele sterke vrouwenleiders in Kikori die het voortouw nemen tegen deze vreselijke situatie, onder andere onze ziekenhuisdirectrice Sarah Kaipu. Zij vechten voor verandering. Elke dag opnieuw. Dit gaat langzaam, maar er is beweging. En deze beweging willen we stimuleren. Om de geweldspiraal van generatie op generatie te doen stoppen.

VERBETERPLAN

We hebben een plan ontwikkeld tot het bouwen van een vrouwencentrum op het ziekenhuis terrein. Deze is bedoelt voor alle vrouwen van het Kikori district.

In dit centrum zullen we onder andere gratis onderwijs geven. De meeste vrouwen in Kikori kunnen niet lezen en schrijven, maar tijdens een representatieve enquete vertelde de overgrote meerderheid van de vrouwen heel erg graag naar school te willen gaan om hun eigenwaarde te verhogen en hun kans op een betaalde baan te vergroten. Kortom, om te emanciperen. Verder zullen we vaardigheidsworkshops geven, Communicatieworkshops, couple counseling en psychosociale ondersteuning van mishandelde en misbruikte vrouwen. Verder willen we vrouwen sponseren om naar de hoofdstad te kunnen gaan om wel aangifte te kunnen doen bij de politie en tot een veroordeling te komen van de geweldsplegers.

PLANNING

Wij hebben een adult literacy teacher in dienst genomen die gaat starten met literacy classes voor Kikori vrouwen. Er is nog geen gebouw dus dit zullen kleine klasjes zijn in de poli van het ziekenhuis. Zodra er geld genoeg is gespaard zullen we een degelijk gebouw neerzetten en kunnen de activiteiten en lessen worden uitgebreid.

BUDGET

De kosten voor dit project zijn 20.000 euro.

Translate »