Kapuna Hospital Upgrade

Kapuna hospital bestaat sinds 1949. In eerste instantie werd er begonnen met een klein ziekenhuis onder de London Missionairy Society. Als snel kwam er uitbreiding en na verloop van tijd heeft Gulf Christian Services de gehele organisatie overgenomen.

Gulf Christian Services Kapuna is actief in het afgelegen Kapuna in de Gulf provincie van Papoea Nieuw Guinea. In Kapuna organiseert zij voornamelijk drie activiteiten:

  • Ziekenhuis
  • Trainingsschool voor gezondheidswerkers
  • Kerkelijk werk in de regio

Het ziekenhuis bedient hier ongeveer 35.000 mensen die soms wel twee dagen moeten peddelen in hun kano om bij het ziekenhuis te komen. Er zijn geen wegen of andere infrastructuur dus alles gaat via het water. De Gulf provincie is een van de meest armoedige gebieden ter wereld waar nauwelijks faciliteiten bestaan. Echter, het ziekenhuis draait al 67 jaar en is nog steeds de voornaamste zorgvoorziening in de wijde omgeving.

Indeling van het ziekenhuis

Momenteel heeft het ziekenhuis 4 wards en een outpatient afdeling.

  • Ward A is de verloskundige zorg met een verloskamer en een kraamafdeling. Daarnaast is er een wachthuis voor zwangere vrouwen waar zij kunnen verblijven tot de bevalling.
  • Ward B is de kinderafdeling. Dit is in feite één grote zaal waar alle patiënten slapen met een kleine verpleegkamer voor bijzondere zorg en een medicijnkamer.
  • Ward C is de afdeling voor volwassen. Ook hier komen verschillende ziektebeelden voor en de opzet is hetzelfde als Ward B.
  • De laatste ward is de tuberculose (tb) ward. Deze ward is nog vrij nieuw en pas 5 jaar geleden gebouwd. De tb ward bestaat uit 10 afzonderlijke familiekamers voor sputum negatieve patiënten en 10 familiekamers voor sputum positieve patiënten.

Waar we heen willen met het ziekenhuis

Het hoofddoel van de komende twee jaren is om het ziekenhuis een impuls te geven aangaande professionaliteit en hygiëne. Daarnaast is een grootschalige renovatie hoognodig gezien de huidige verouderde staat van het ziekenhuis. Op deze manier zullen wij onze plannen toelichten.

Zo hebben we momenteel de volgende sub-projecten gedefinieerd. Dit zijn de huidige en meest urgente doelen waarvoor we dringend op zoek zijn naar financiering.

Doel 1: Nieuw laboratorium

Om beter en sneller diagnoses te stellen heeft het ziekenhuis een nieuw laboratorium nodig. Het huidige laboratorium is veel te klein en heeft daarom een tekort aan apparatuur.

Bekijk dit doel »

Doel 2: Nieuwe sanitaire voorzieningen

De huidige toiletvoorzieningen zijn erg verouderd en douchen wordt momenteel in de rivier gedaan. Het ziekenhuis heeft dringend fatsoenlijke toilet- en was voorzieningen nodig.

Bekijk dit doel »

Doel 3: Nieuw röntgenapparaat

Om onder- en over behandeling tegen te gaan heeft het ziekenhuis een röntgenapparaat nodig. Hiermee kan een veel nauwkeurigere diagnose gemaakt worden.

Bekijk dit doel »

Doel 4: Nieuwe Bevallingsafdeling

Onze huidige bevallingsafdeling is erg verouderd en onlogisch ingedeeld met de operatiekamer, tandartsfaciliteit en kraamkamer door elkaar. Het plan is om hier een nieuwe indeling van te maken en de faciliteit daarmee sterk te verbeteren.

Meer informatie over dit doel volgt binnenkort..

Doel 5: Renovatie kinder- en volwassen afdeling

Deze beide afdelingen hebben een renovatie nodig. Het hout is erg verouderd en moeilijk te reinigen. Om die reden hebben we een nieuwe fundering, vloer en muren nodig.

Meer informatie over dit doel volgt binnenkort..

Translate »