Project Simpani Nepal

In het tweede kwartaal van 2018 reizen wij (Marle & Tjerk) af naar Nepal namens stichting Khuska om een vrijwilligersproject uit te voeren in samenwerking met stichting My Small Help. Voordat we vertrekken zoeken wij partners in Nederland die ons project financieel willen ondersteunen.

Het geld wordt besteed aan de afbouw van een hostelblok in Simpani in het district Lamjung. Dit hostelblok is gebouwd om schoolgaande kinderen te laten overnachten. Veel kinderen die hier op school zitten komen uit omliggende dorpen en moeten op dit moment dagelijks 4 tot 6 uur per dag heen en terug lopen. Het hostel biedt plaats aan deze kinderen.

Het project is een samenwerking tussen de Nederlandse stichting Khuska en de Nepalese stichting My Small Help. Wij zetten ons in Nederland in voor de financiering van het project namens Khuska; in Nepal werken wij samen met de lokale mensen van My Small Help.

Projectomschrijving

Het project gaat over de fysieke afbouw van een hostelblok voor kinderen die naar school gaan in het bergdorpje Simpani, gelegen in het district Lamjung. De Secundary School genaamd Shree Ganesh Higher School in Simpani heeft plaats voor circa 350 studenten tussen de 5 en 16 jaar.

Door het bergachtige gebied is Simpani voor veel kinderen lastig te bereiken. Deze kinderen lopen vaak minstens 4 uur per dag van en naar school.

Het is voor ons onvoorstelbaar om op deze leeftijd uren te lopen om van en naar school te gaan. Zie je het al voor je, wonen in Amersfoort en lopend naar school in Utrecht? Uren die je je als kind heel anders moet voorstellen; door bijvoorbeeld te spelen of te sporten. Iets wat voor ons een basisbehoefte lijkt, kan voor deze Nepalese kinderen een droom zijn die uitkomt. Wij willen ons graag inzetten om deze last bij kinderen weg te nemen. Zij verdienen de ruimte echt kind te kunnen zijn.

My Small Help heeft het initiatief genomen om voor deze kinderen een hostelblok te bouwen waar zij doordeweeks kunnen verblijven. Dit hostelblok is circa 3 jaar geleden gebouwd, en bied plaats aan minimaal 40 leerlingen en 2 begeleiders. Omdat er onvoldoende geld was is het hostelblok nog niet afgebouwd. Op dit moment bestaat het hotelblok slechts uit de muren en het dak (casco). De basis is er, maar het is nog lang niet voldoende voor kinderen om er te kunnen overnachten. Hier willen wij ons steentje aan bijdragen.

Het hostel heeft concreet circa 10.000 euro nodig om afgebouwd te worden. Ons doel is om in Nederland dit bedrag op te halen waarmee we het hotelblok afbouwen en kind- en gebruiksvriendelijk maken.

Wat gaan we concreet doen het met opgehaalde geld?

De afbouw van het hostel bestaat uit verschillende deelprojecten die wij willen financieren. Hierbij valt te denken aan:

 • Het afwerken van de muren
 • Het plaatsen van wanden
 • Sanitair voorzieningen
 • Keukenvoorzieningen
 • Schilderwerk
 • Bedden en speelgoed.

In het tweede kwartaal van 2018 zullen wij op vrijwillige basis afreizen naar Nepal om daar circa twee/drie maanden, samen met My Small Help, het project te coördineren. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat het opgehaalde geld optimaal wordt besteed.

Wie wij zijn en waarom we dit doen

In 2013 hebben wij, Tjerk en Marle, elkaar ontmoet en werden we verliefd. Vanaf het begin af aan was er vooral 1 belangrijke factor wat ons aantrok tot elkaar: onze interesse in de wereld & reizen. Allebei hadden we al veel gezien van de wereld. Nu, vier jaar later, hebben we ook samen al veel plekken mogen bewonderen en gaan we zelfs voor de tweede keer naar Nepal. Tijdens onze eerste reis in Nepal hebben we Kathmandu en Pokhara bezocht. Daarnaast hebben we een 10-daagse trekking door het Annapurna gebergte gelopen. Door het natuurschoon, de bijzondere cultuur en de vriendelijke mensen heeft Nepal een speciale plek in ons hart gekregen. Wij hebben met eigen ogen mogen zien dat er op veel vlakken nog te ontwikkelen is in Nepal, maar we hebben ook gezien hoe dankbaar mensen zijn voor datgene wat zij al hebben. Wij dragen graag ons steentje bij.

Nepal

De Federaal Democratische Republiek Nepal is gelegen tussen India en China. Enkele bullets over Nepal:

 • Ongeveer 29 miljoen mensen wonen in Nepal
 • 81% van de bevolking is Hindoe
 • 66 jaar wordt de gemiddelde Nepalees
 • 8/14 bergen die boven de 8.000 meter zijn liggen in Nepal
 • Circa 31% van de bevolking van Nepal leeft onder de armoedegrens
 • In 2015 werd een hevige aardbeving ongeveer 7.500 mensen fataal

Simpani

 • Simpani ligt in Lamjung, een van de 75 districten in Nepal
 • Simpani is een bergdorpje met circa 3500 inwoners
 • Het dorp ligt op 1340 meter hoogte, aan de rand van het Annapurna gebied.
 • De naastgelegen school heeft meer dan 350 leerlingen

Stichting My Small Help

MySmallHelp (MSH) is een stichting dat zich richt op het verbeteren van welzijn en onderwijs van kinderen en jongvolwassenen in ontwikkelingslanden, waaronder Nepal. MSH is in 2008 opgericht in Engeland door Leander Hollings. Vanuit ervaringen die Leander opdeed tijdens een persoonlijke reis kreeg zij de overtuiging om het leven van kinderen en jongvolwassenen te verbeteren.

De visie van MSH Nepal:

De beste manier voor het terugdringen van armoede onder kinderen is het bieden van duurzaam goed onderwijs en training. Lang niet alle kinderen in Nepal gaan/kunnen naar school: ouders kunnen onderwijs niet betalen, of kinderen leveren een bijdrage aan de basisinkomsten van een gezin door te gaan werken in plaats van naar school te gaan.

Het bieden van een helpende hand is volgens MSH Nepal een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De eerste stap is het financieren van projecten. Daarnaast streeft MSH Nepal ernaar dat er geen afhankelijkheid wordt gecreëerd.

Kernwaarden:

 • Small Help: een klein beetje hulp van velen kan kinderen basis humanitaire rechten bieden.
 • Child Focus: belangen van de kinderen altijd op de eerste plaats.
 • Integrity: vertrouwen en partnerschap is de sleutel tot succes. Vertrouwen wordt gecreëerd door met teams te werken afkomstig uit het betreffende land.
 • Commitment: overheadkosten beperken tot een minimum, door het kanaliseren van geldstromen/arbeid ten behoeve van het kind.

Bekijk meer van Stichting My Small Help op Facebook »

Translate »