Scooter rijden in Bali…of toch Singapore?

 • Allereerst groot nieuw: het proposal is goedgekeurd! Dat betekent dat we een heel nieuw ziekenhuis krijgen! Hoera! Wat een goed nieuws! 70 jaar na het bouwen van het huidige is het eindelijk tijd voor renovering en nieuwbouw. Heel Kapuna vierde feest de week dat het nieuws kwam. Over twee weken wordt als het goed is het contract met de sponsor getekend. Begin december kunnen we dan officieel beginnen! Dit houdt waarschijnlijk in dat in december de eerste materialen besteld kunnen worden en in januari met de bouw van een huis begonnen kan worden. Wanneer er begonnen wordt met het ziekenhuis zelf is nog onduidelijk. Het ziekenhuis zal gebouwd worden door een aannemer. Het is niet helemaal duidelijk hoe lang de aanbesteding zal gaan duren. Maar dat het ziekenhuis er komt is wel zeker.

 • Zoals op een eerdere blog geschreven waren we op zoek naar een aantal mensen die bij de uitvoering van het project kunnen helpen. Ondertussen hebben een vijftal gezinnen toegezegd te zullen komen! Onder andere een site manager met zijn vrouw uit Nieuw Zeeland en een contruction program manager met zijn vrouw en 4 kids uit de US. Super fijn dat we hulp hebben want zonder hulp zou het nooit gaan lukken. Tot nu zijn wij de kartrekkers van het project geweest, maar tijdens de uitvoering hebben we echt meer mensen met bouwkundige kennis en ervaring nodig, en wij blijven ook niet altijd hier…

 

 • In oktober hadden we groots bezoek; opa en oma! Eerst reisden we af naar Bali om daar twee weken samen vakantie te hebben. Daarna hadden we nog twee weken samen in Kapuna. En wat hadden we een heerlijke maand. Wat fijn om ineens zoveel tijd samen te hebben. Opa en Oma genoten van de kleinkinderen en visa versa. En wij van hun natuurlijk.

Hier nog wat reisperikelen; Op 28 september kregen we bericht dat Air Niugini niet meer vloog naar Bali, per…1 oktober. Drie dagen later… En wanneer vlogen wij? 1 Okt. In de mail stond; je nieuwe bestemming is Singapore. Als je het er niet mee eens bent betaal je eerst de administratie kosten, daarna proberen we je te helpen. Pfff wat een service weer. Na heel wat gedoe zijn we uiteindelijk in Bali aangekomen en hebben we een heerlijke vakantie gehad. In PNG blijft de regel gelden; expect the unexpected. Niets gaat ooit zoals het is gepland.

 • Over reis perikelen gesproken; vandaag komen vrienden van ons langs. Anoek, Elwin en hun 2 kids Florence en Simon. Zij zouden 1 nov komen maar hoorden ineens dat je vanaf 1 november geen toeristen visum meer kon krijgen bij aankomt in PNG omdat er een belangrijke politieke meeting in Port Moresby is (APEC). Dit hoorden ze ongeveer een week voor aankomst, terwijl ze al op reis waren. Dus moest er halsoverkop uitgezocht worden waar dan wel een visum verkregen kon worden. Na heel veel gedoe en heen en weer gevlieg was dit onderdeel geregeld. Toen hoorden ze dat het vliegveld voor een aantal weken dichtging. Terwijl hun vlucht al geboekt was. Dus moesten er weer snel maatregelen genomen worden om wel op tijd in het land te zijn. Toen bleek Total de hele week vol te zitten waardoor ze nog meer vertraging opliepen. Dus heel veel kosten en heel veel wachten later lijkt het erop dat ze vandaag aankomen in Kapuna. Expect the unexpected zullen we maar weer zeggen.

 

 • Onze vrienden Harriette en Wilfred die voor de MAF werken wonen ondertussen in Mt Hagen, in de hooglanden van PNG. Het leuke is dat Total wekelijks vluchten heeft van Hagen naar Purari (vlakbij ons). In Hagen heb je een hele grote markt met heeeeel veeeeel hele lekkere groenten en fruit wat je bij ons niet hebt. Harriette heeft al twee keer een heleboel groenten en fruit ingekocht en dit via Total bij ons laten bezorgen. Heerlijk! Twee weken lang kunnen we dan weer volop groenten eten! Genieten! We hebben zelf in Kapuna maar heel weining groenten, iets wat we missen. Dus een doos met groenten is echt een traktatie!

 • Nieuwe workshop; ter voorbereiding op het grote project bouwen we momenteel een nieuwe werkplaats. We hebben een aantal grote Nederlandse sponsoren, Van Werven, de kerk te Hattem en stichting Onemisus, bereid gevonden te doneren en Wilde Ganzen heeft er 50% bij op gedaan. Genoeg om een hele goede start te maken en dat doen we dus ook, ook al hebben we het totale bedrag nog niet helemaal rond. Dank aan alle sponsoren! En super om de werkplaats ge-upgrade te hebben. Zonder upgrade was de verbouwing van het ziekenhuis heel lastig geworden.

 • Een aantal weken geleden hebben we een nieuw echoapparaat gekregen. Dit apparaat werd voor een groot deel gesponsord door de familie van Emily. Emily is een Australische dame die graag naar Kapuna wilde komen om ons te leren echoen. Super fijn en heel nuttig. Het nieuwe apparaat is prachtig! We kunnen dingen in beeld krijgen die we voorheen nooit konden zien. Veel dank voor alle uitleg en de sponsoring!

 

 • Afgelopen week zag ik een jongeman van 24. Hij kwam met TB klachten. Op zijn hele lichaam was een ingewikkeld slangenpatroon te zien. Het lijkt wel kunst, maar het is een schimmelinfectie. Ik vroeg de man of hij naar school ging. Hij antwoorde dat hij in groep 3 zat. Groep 3 op je 24e. Misschien kan hij wat letters lezen. Hoogstwaarschijnlijk niet veel meer. En schrijven? Grote kans dat hij, zelfs als hij de basisschool afrond nog niet kan lezen en schrijven zoals de meeste schoolgangers hier. Analfabetisme is hier heel veel voorkomend. Sterker nog, het grootste deel van de mensen die in deze regio wonen kunnen niet lezen en schrijven, zelfs al zijn ze naar school geweest.

Deze man van 24 is hoogstwaarschijnlijk amper buiten zijn dorp geweest. Hij heeft mogelijk nog nooit een auto gezien, is nooit een weg over gestoken. Hij heeft geen idee uit welke wereld wij komen. Hij heeft geen idee dat wij ons druk maken of onze kleding ons wel goed staat en of we slank of gespierd genoeg zijn. Hij heeft geen idee dat mensen zich druk kunnen maken om carriere, welke auto je rijdt, je hypotheek of je huis. Vakantie? Het hele concept kent hij niet. Een huis bouwen kan hij wel. Hij hoeft er niet voor naar de bouwmarkt maar haalt al het materiaal uit de jungle. Overleven in de jungle met alleen een bush knife kan hij waarschijnlijk ook. Hij weet hoe je een boom omhakt, hem uitholt en er een kano van maakt. Hij weet hoe hij een pijl en boog maakt en waar hij het wilde zwijn het beste kan neerschieten. Hij weet hoe hij vissen kan vangen en hij kan een vuur maken zonder aansteker of lucifers. Wie van ons is er rijker?

Wijnand Mulder

3 Comments

 1. Anoniem
  12 november 2018
  Beantwoorden

  Mooi te lezen weer!

 2. Pleuni
  12 november 2018
  Beantwoorden

  Genot weer te lezen over jullie rijke leven ?

 3. Pap en mam
  13 november 2018
  Beantwoorden

  Wat een mooi stukje en zeker van die rijke jongeman die zo kan overleven. Heel mooi. Mooi dat wij dat ook kunnen begrijpen, nu we het zelf hebben gezien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »