Weer terug na vakantie!

  • Wij zijn weer terug op de radar na een heerlijk maand vakantie. Wat hebben we genoten. Nieuw Zeeland was de bestemming. Tijdens onze bruiloft hadden we van veel mensen het advies gekregen om een keer naar NZ te gaan. En nu we toch aan deze kant van de wereld zitten was het de perfecte gelegenheid. Fijn om even weg te zijn uit Kapuna, na daar 5 maanden aaneengesloten te hebben gezeten. Misschien goed om je te realiseren dat Kapuna erg klein is. In 5 min loop je van de ene naar de andere kant van het dorp. Na 5 maanden daar dag in dag uit te hebben gezeten is het heerlijk om er even uit te zijn. Daarbij zijn we sinds december erg druk geweest met het voorbereiden voor Incentive Fund, dus heerlijk om even niet aan het project te denken (voor zover dat lukte dan).
  • We begonnen onze trip een maand geleden in Port Moresby. Hier hadden we een aantal meetings met verschillende partijen over Incentive Fund (IF). Nu hebben we in POM geen vervoer om naar de afspraken te komen, dus meestal gebruiken we taxis. Deze keer hadden we bijzondere taxis te pakken… Voordat we de eerste meeting hadden hadden we namelijk plotseling een minister over de vloer op de plek waar wij verbleven. Hij was op de hoogte van het project en kwam een brief brengen waarin hij aan IF uitlegt dat hij het project ondersteunt. En hij had zelf ruimte in zijn agenda om ons naar onze eerste afspraak te brengen. Die eerste afspraak was met Total, het oliebedrijf. Zij helpen ons op vele vlakken en gaan ons ook gedurende dit project steunen met de logistieke kant. Aan het einde van de lange meeting besloot de directeur van Total PNG ons naar huis te brengen. Weer een niet alledaags taxiritje. Kort daarna hebben we een meeting met het gezondheids department van de overheid. Deze man, die het onze collega een paar weken daarvoor erg moeilijk had gemaakt, komt met een grote glimlach binnen en vertelt ons dat de tekeningen goed gekeurd zijn! Yes!! De volgende afspraak is met het departement of works, die ons een bouwvergunning moeten geven. Ook hier lijkt alles op rolletjes te lopen. Over een paar weken moet de vergunning rond zijn! Ook deze minister biedt aan om ons naar de volgende afspraak te brengen… Een paar hektische dagen in POM, maar wel met goed resultaat! En dan is het echt tijd voor…Vakantie!
  • In Nieuw Zeeland zien we na 3 jaar (!!) Derk en Nienke weer! Voor het eerst ontmoeten we Just. En Derk en Nienke en Just ontmoeten Vika en Lova voor het eerst. Wat kan het leven toch raar lopen. Van wekelijkse etentjes in Amsterdam tot een verhuizing naar Kaapstad voor Derk en Nienke en naar de andere kant van de aardbol voor ons. Ondanks dat we elkaar lang niet hebben gezien hebben we een heerlijke tijd samen. Wat een prachtig land is NZ! Bergen, stranden, fjorden en noem maar op. Heerlijke temperaturen, niet plakkerig zijn, heerlijk eten. We genieten van alles. Ook kennen we ondertussen veel mensen in NZ door dat veel van onze vrijwilligers hier vandaan komen. Dus we hebben regelmatig onderdak bij al dan niet bekenden, we kunnen autos en accommodaties lenen en heel regelmatig werd er heerlijk voor ons gekookt. Wat een heerlijke tijd! De kinderen genieten volop. Spelen met elkaar, in de speeltuin, ijsjes eten en noem maar op. Maar helaas, aan alles komt een eind. Dus na 3 weken pret was het tijd voor Vika en Just om afscheid te nemen van elkaar… Wie weet waar we elkaar weer gaan zien…
  • Sinds ruim een week zijn we terug in Kapuna (het voelt alsof we al drie maanden terug zijn, weet niet zeker of dat een goed teken is 😉 ). Nog een kleine week en dan is de uiteindelijke deadline van IF! We zijn dus druk bezig met zn tweeen om het hele proposal rond te krijgen. We hebben bijna 100 paginas aan tekst bij elkaar en vele vele excells sheet vol met tabellen en berekeningen. Daarbij komen honderden tekeningen van Ruben en heel veel andere dingen die we verzameld hebben. Het was een hele klus, maar wat zijn we blij als dit straks goed en wel ingeleverd is… En dan komt het wachten. In juni horen we pas of het allemaal doorgaat…. En áls het doorgaat, betekent het dat we een nieuw ziekenhuis krijgen. En zonne-energie voor heel kapuna, een nieuwe werf, nieuwe paden, een women empowerment programma, een rontgenapparaat (!!) en nog allerlei medische apparatuur. Wat gaat dat een verandering zijn voor heel Kapuna!
  • Vika en Lova gaan ook goed. Ze hebben heerlijk genoten van de vakantie. Op vakantie was hiken onze hoofd activiteit, dus heel wat uren hebben Vika en Lova in de drager en draagdoek gezeten. En heerlijk dat ze het vonden. Vika ging er af en toe uit en rende dan hele einden. Berg op berg af, voor ons uit. Erg knap voor een meisje van nog geen drie.
  • Lova eet en lacht. Wat een vrolijk meisje is dat toch. Ze doet haar naam Moale (blijdschap) eer aan. Ze komt na deze vakantie in heel wat Japanse en Chinese fotoboeken terecht met haar grote lach. Ook hebben we haar na deze vakantie weer even op de weegschaal gezet. Hoewel ze er minder dik uitziet dan voor de vakantie weegt ze al ruim 12kg. En dat voor een baby van 8 maanden…

Elize Mulder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »