Kapuna..?

Kapuna is een klein afgelegen plaatsje in de moerassige jungle van Papoea Nieuw Guinea. Het ziekenhuis is de oorsprong geweest van het dorp en ook de voornaamste reden dat mensen hier vanuit de gehele regio naartoe komen. Er wonen ongeveer 250 mensen die allemaal op hun eigen manier een bijdrage leveren aan het ziekenhuis en het dorp.

Kapuna is al vele jaren de plaats waar de lokalen worden geholpen en onderwezen. In de wijde omgeving is het het voornaamste dorp waar ontwikkeling en ondersteuning wordt gegeven aan de lokale bevolking. Voor de lokale bevolking in deze regio is Kapuna de voornaamste hoop op betere levensomstandigheden.

Het ziekenhuis bestaat sinds 1949. In eerste instantie werd er begonnen met een klein ziekenhuis onder de London Missionairy Society. Al snel kwam er uitbreiding en na verloop van tijd heeft Gulf Christian Services de gehele organisatie overgenomen. In Kapuna organiseert zij voornamelijk drie activiteiten:

  • Ziekenhuis
  • Trainingsschool voor gezondheidswerkers
  • Kerkelijk werk in de regio

 

 

 

 

De reis naar Kapuna

Vanaf Nederland neemt de snelste route ernaartoe onafgebroken ongeveer 45 uur in beslag. Je neemt dan respectievelijk de volgende vervoersmiddelen: auto of trein, vliegtuig, nog een vliegtuig, en dan nog een vliegtuig naar de hoofdstad van Papoea Nieuw Guinea; Port Moresby. Vervolgens ga je lopend naar een gecharterd vliegtuigje waar maximaal 16 personen (of 1000 kg) mee mee kunnen. Dan land je op een kale baan midden in de dichte jungle. Om vervolgens 3 uur lang in een dinghy (gemotoriseerd bootje) te zitten over verschillende rivieren.

 

 

De rol van Kapuna in de omgeving

Kapuna is voor de mensen in dit afgelegen gebied de enige plek waar ze hulp en dienstverlening krijgen. De provinciale overheid is hier niet-functionerend en doet eigenlijk niets voor haar mensen. Het werk van GCS wordt wel erkend door de overheid en uit gesprekken met de lokale bevolking blijkt dat een leven zonder Kapuna een stuk minder hoopvol zou zijn. Naast gezondheidszorg biedt Kapuna dus de enige mogelijkheid tot een tertiaire opleiding in de provincie. Maar ook goed basisonderwijs voor de kinderen van het eigen personeel. En daarnaast een stuk zending in het verspreiden van het woord van God waarin ook mensen worden opgeleid.

 

Ziekenhuis

Het ziekenhuis in Kapuna is in 1949 opgericht en bedient 35.000 mensen (de gehele bevolking van de regio Baimuru, East-Kikori en Ihu district in de Gulf provincie van Papoea Nieuw Guinea) die soms dagenlang in uitgeholde kano's moeten peddelen om bij het ziekenhuis te komen. Er zijn geen wegen dus alles gaat via rivieren.

Het ziekenhuis heeft 75 bedden en ongeveer 30 personeelsleden variërend van artsen tot verplegers en gezondheidswerkers. Er zijn vier afdelingen: verloskunde, volwassenen, pediatrie en tuberculose (tb). Daarnaast hebben we een verloskamer, een kleine operatiekamer, tandartsenpraktijk, klein laboratorium, een apotheek en een afdeling die dient als polikliniek.

Sterk verouderd

Het ziekenhuis is inmiddels sterk verouderd en dringend toe aan een forse renovatie. De dienstverlening van het ziekenhuis is redelijk. Men werkt gedisciplineerd en binnen de huidige financiële ruimte doen we alles wat we kunnen. Daarbij is er een sterke noodzaak voor vernieuwing en modernisatie. Het nieuwe laboratorium, het röntgenapparaat en de nieuw sanitaire voorzieningen zijn voorbeelden hiervan.

Grote renovatie

Via een samenwerking tussen de Australische en PNG overheden, genaamd Incentive Fund, is er een gigantische subsidie ​​goedgekeurd die de volledige renovatie en nieuwbouw van het 70 jaar oude ziekenhuis mogelijk maakt! Ontzettend goed nieuws en daarom hebben we deze video gemaakt om personeel te werven dit de komende jaren te realiseren.

 

 

 

 

Trainingsfaciliteit voor Community Healthcare Workers

Kapuna heeft een trainingsfaciliteit voor medische studenten, de Community Healthcare Workers (CHW). De opleiding duurt twee jaar, gevolgd door een stage van 6 maanden in het ziekenhuis.

Zowel mannelijke als vrouwelijke studenten uit alle delen van Papoea-Nieuw-Guinea (PNG) krijgen medisch onderwijs en hands-on training bij het ziekenhuis van Kapuna. Gedurende het semester, worden ze op praktische stage gestuurd naar de omliggende dorpen. Tijdens deze stages brengen de studenten hun opgedane kennis in praktijk. Hierbij kun je denken aan gemeenschap evaluatie projecten en onderwijs in hygiëne en gezondheid.

Als gevolg van de erg afgelegen en moeilijk bereikbare plaatsen in PNG, zijn CHWs erg belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van een groot deel van de bevolking.

In 2018 heeft GCS een hele mooie subsidie van 42.000 Kina ontvangen vanuit de PNG overheid. Bekijk hieronder de uitreiking van de subsidie op een lokale televisiezender.

 

 

Basis- en middelbare school

Kapuna Hospital heeft een gebundelde basis-en middelbare school. Deze school staat vooral in dienst van de het ziekenhuispersoneel en hun families. De school combineert een Nieuw-Zeelands en PNGs curriculum om ervoor te zorgen dat de kinderen een goed afgeronde basis opleiding krijgen die aansluit op de cultuur. De hoofdtaal van de school is Engels.

Door de thuisscholing van die Barb Calvert (docent en jarenlange vrijwilliger) haar kinderen gaf, groeit de school erg hard. Door deze uitbreiding heeft de school dringend meer leraren, training en middelen nodig om de gemeenschap te dienen.

 

Ere burger: Lin Calvert

De Nieuw-Zeelandse tropenarts Lin Calvert is na de tweede wereldoorlog met haar man Peter op avontuur gegaan en is een nieuw leven begonnen als tropenarts ij Kapuna. Ze is een bijzondere vrouw die haar leven gewijd heeft aan het helpen van zieken in het strek onderontwikkelde land Papoea Nieuw Guinea. Bekijk hieronder Lins' bijzondere levensverhaal.

 

 

Community

Sustainability is a key factor in developing the Baimuru region and the Gulf Province. The best results for a lasting, positive impact is through community. Kapuna has strong ties to the local community and is a community within itself. We know that you cannot merely treat physical symptoms of people and a region, so we strive to educate and lead by example.

AIDS Day-19Throughout the year, we send staff and students to neighboring villages for outreaches. These involve hands-on learning, clinics, teaching, as well as, getting to know the locals. We also run a number of programs from Kapuna including: field days for the kids, World AIDS Day awareness teaching, parenting classes, and healthy village “ene vapara.”

“Ene vapara” or healthy village is run throughout the area for week long teachings. It helps the locals better understand illnesses and how to recognize what should be done in each situation; breaking down long-held superstitions about sickness and its causes. Educating locals on preventative measures is fundamental to healthy villages. The a long-term goal of “Ene vapara” is to see a first-aid kit and thermometer in the hands of each mother, as well as, the skill to best utilize the tools.

Check out the Volunteer page on the website of Kapuna to see how you can get involved in the Kapuna community.

Zie hieronder een culturele video waarin de in Kapuna tot verpleegsters (Community Health Workers) opgeleide Miriam and Philip en inkijk geven in de community waaraan zij hun leven wijden.

 

 

Translate »