Zomervakantie

Nu de stofwolken zijn opgetrokken in de zomervakantie wordt pas goed duidelijk hoeveel werk we hebben verzet in de afgelopen maanden. Sinds onze terugkeer naar Kikori, nadat we enkele maanden in Kapuna hebben gewoond en gewerkt, heeft een bouwteam van 12 mannen aan een heel aantal projecten kunnen werken. En dat tegen alle verwachtingen in, want ik moet eerlijk bekennen dat de moed me wel echt in de schoenen was gezakt na het moeizame eerste jaar.

De werkmannen van Kapuna en Kikori hebben de handen ineen geslagen om te werken aan de ablution blocks. Alle blokken zijn nagenoeg afgerond en dat betekent dat elke ward spiksplinternieuwe toilet- en douchevoorzieningen heeft gekregen. We hebben de oude voorzieningen uitgebreid, wat betekent dat we nu meer dan twee keer zoveel douches en wc’s hebben dan voorheen. Dat was hard nodig omdat het aantal inpatients ook gestaag is gegroeid in de afgelopen jaren. Daarnaast hebben we een eigen toilet/doucheruimte gecreëerd voor minder- en invalide personen. Een patient in een rolstoel of met een rollator kan gemakkelijk naar binnen en heeft genoeg ruimte en houvast.

Daarnaast hebben we sinds een week ons nieuwe solarsysteem in gebruik genomen. Een team van SIL (Wycliffe bijbelvertalers) is vanuit de Highlands gekomen om de panelen, batterijen en inverters te installeren. Ons eigen team had op dat moment al het dak versterkt waarop de panelen kwamen te liggen, een battery house gebouwd en nieuwe bekabeling aangelegd om de opgewekte stroom van de panelen naar het battery house en vandaar naar alle ziekenhuisgebouwen te transporteren. Ons team vond het een geweldige uitdaging om het battery house te bouwen, omdat dit voor eigenlijk iedereen de eerste keer was dat ze konden metselen. Na wat uitleg van mij en op basis van hun eigen inzicht hebben ze verbazingwekkend rechte muren opgetrokken. Kapuna heeft haar eigen carpenter traineeship programma. Dit is een traineeship waarin gemotiveerde beginnelingen onder leiding van ervaren carpenters en onder supervisie van overseas volunteers een training doorlopen om carpenter te worden. Metselen kan worden toegevoegd aan hun curriculum!

Het solarsysteem is volledig verwezenlijkt met Nederlands geld en voorziet ons ziekenhuis nu 24/7 van stroom. Onze generator wordt nog wel gebruikt om de residence section van stroom te voorzien waar onze collega’s en wijzelf wonen. We hebben echter maar een paar uur in de morgen en een paar uur in de avond stroom nodig. Dus is het nu een oase van rust voor het grootste gedeelte van de dag en is het ook een stuk duurzamer dan het wegstoken van fossiele brandstoffen.

Daarnaast heeft een deel van het team de eerste badkamer in één van de personeelswoningen gerenoveerd. Ook dat was hoog nodig omdat de familie die er woonde over een gat in de moest springen om naar de wc te kunnen. Door het ongunstige klimaat en lekkages was de vloer volledig rot. Het gezin kan vanaf nu van een gloednieuwe badkamer gebruik maken. Renovatie van meer badkamers en keukens volgen na de zomervakantie.

Met een deel van de COVID-19 awareness grant, waarover we al eerder schreven, zijn 20 nieuwe watertanks gekocht. Deze moeten de oude, roestige en lekke watertanks naast alle personeelswoningen vervangen. Veel tanks zijn zo lek als een mandje en de lekkages werden opgelost door houten stokjes in de gaatjes te prikken. Menig tank lijkt inmiddels op een soort van egel. Het bouwteam heeft een start gemaakt met de ontmanteling van de oude tanks en de installatie van de nieuwe. De watertanks zijn aangesloten op de dakgoot. Het opgevangen water wordt met behulp van een pomp naar een kleine tank op het dak van de huizen gepompt zodat we toegang hebben tot drinkwater. De nieuwe tanks waarborgen de opslag van vers en schoon drinkwater beter en dus ook betere hygiëne!

Sinds enige tijd hebben we eindelijk de beschikking over redelijk snel internet. Het heeft me behoorlijk wat moeite gekost om alle hardware hier te krijgen en om het systeem aan te sluiten samen met volunteer Gerald uit Kapuna, maar het resultaat is beter dan verwacht. Inmiddels hebben we zelfs een voucher systeem geïntroduceerd, zodat onze collega’s vouchers kunnen kopen om gebruik te kunnen maken van het internet. Ook heb ik vanuit Kikori toegang tot de server in Kapuna. En het is vele malen sneller dan het onbetrouwbare Digicel netwerk!

Het laatste project waar het bouwteam de laatste tijd mee bezig is geweest, is de afwerking van de nieuwe personeelsflat met 4 woningen. Dit is inmiddels een meerjarenplan doordat er op een ongeorganiseerde manier steeds met kleine beetjes aan is gewerkt door een onervaren bouwteam. Met behulp van het Kapuna bouwteam zit er eindelijk weer schot in de zaak en na de zomervakantie staat de afronding van dit project op de agenda. Al het electriciteitswerk en loodgieterswerk moet nog voltooid worden, alle woningen moeten nog een keuken of badkamer ingebouwd krijgen en geschilderd worden, maar het einde is in zicht.

Ik kijk met tevredenheid terug op 2020 en voel me gezegend. Het resultaat mag er zijn, al was het wel een uiterst moeizaam proces waarin heel wat bloed, zweet en tranen hebben gevloeid. Menigmaal heb ik me afgevraagd waarom God me heeft gevraagd voor deze taak en ik heb heel wat afgeklaagd en gebeden. Het is wonderlijk hoe de situatie is veranderd in de loop van het jaar en samen met mijn collega’s kan ik de zegeningen tellen. God’s plannen zijn soms ondoorgrondelijk, maar we weten dat wat Hij doet, goed is!

kapuna-in-ontwikkeling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »